(VIDEO) Maske su od ponoći obavezne: Kakve sve postoje, gdje ih nabaviti i kako ih pravilno staviti?

Foto: Snimka zaslona

Zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, donesena je odluka o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice.

Maske za lice ili medicinske maske obavezni su koristiti:
-zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene
-vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu
-zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
-zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka i druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Prije nego uopće stavite masku, važno ju je znati pravilno koristiti. Za početak morate imati čiste ruke.

Zatim masku primite za bočne trakice i svjetliji dio prinesete prema licu. Metalni dio mora biti na vašem nosu, i njega prilagodite nosu i licu tako da nema prostora između maske i lica. Nakon toga masku više ne dirate. Ona mora pokrivati nos, usta, bradu. Maska mora pokrivati i nos inače nije pravilno stavljena! I nakon toga ste spremni ući u prostor gdje je obavezna maska, piše Dnevnik.hr.

Kako nas štite?

Recimo da se nađete u neposrednoj blizini zaražene osobe. Ako nitko nema masku, rizik od zaraze je vrlo visok. Ako vi kao zdrava osoba imate masku, ali zaražena osoba je nema, rizik od zaraze je visok. Ako vi kao zdrava osoba nemate masku, a zaražena osoba ima masku, rizik od zaraze je srednji. Ako oboje imate masku, mogućnost od zaraze je niska. A ako se udaljimo barem metar i pol, rizik od zaraze je vrlo nizak.

Budući da zaražene osobe možda i nemaju simptome, važno je da maske svi nose.Tri su vrste maski koje se najčešće koriste. Platnena je najslabija zaštita, no bolje ikakva nego nikakva, one tek usporavaju prijenos kapljica.

Koje su vrste?

Medicinska maska je najbolja kada je nosi zaražena osoba i ona štiti od respiratornih kapljica. FFP2 i FFP3 maske štite od više tekućih čestica i često se koriste u zdravstvenim ustanovama.

Maske možete kupiti u trgovinama ili ljekarnama. Ovisno o učinkovitosti ovisit će i njihova cijena. Platnena maska, koje se mogu koristiti više puta, stajat će oko 8 kuna. Kirurška maska po komadu će biti 5 ili 6 kuna, ako kupite pakiranje od 50 maski stajat će vas 250 kuna. FFP2 stajat će vas oko 30 kuna. A FFP3, s filterom koje su najučinkovitije stajat će vas gotovo 90 kuna.

Kada je i kako baciti?

A kada ste došli kući ili ste gotovi s korištenjem maske, skinut ćete je tako da je primite za bočne trakice. Maska je sada kontaminirana što znači da je nije dobro spremiti u džep ili torbu, već je treba spremiti u plastičnu vrećicu.

Prije nego što ćete opet koristiti platnenu masku, treba je očistiti, zato je svaki dan treba oprati u vrućoj vodi. I prije primjene onda treba dobro osušiti.

Osim platnenih, sve druge maske su jednokratne, pa tako i ove medicinske. Njih ovisno o vrsti možete koristiti po nekoliko sati, a kada ste gotovi, skinete ih i bacite u smeće. Nakon toga operite ruke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr/koronavirus.hr