(VIDEO) Ministar Cappelli: ‘Za turističku sezonu očekujemo pad između 60 i 75 posto’

Foto: Snimka zaslona

“Planiramo da bi pad trebao biti između 60 i 75 posto”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli u HRT-ovoj emisiji Otvoreno govoreći o utjecaju pandemije koronavirusa na turističku sezonu u Hrvatskoj.

Koliko bi nas takav pad mogao stajati?

– Kvartal koji se odnosi na sedmi, osmi i deveti mjesec je najbitniji, on ostvaruje 64 posto prihoda, to je oko 6,5 milijardi eura, po ovome što smo imali prošle godine, ako to uspoređujemo. Taj je najbitniji, ako to uspijemo uloviti, osmi, deveti mjesec, on bi već neke rezultate dao da bismo mogli ostvariti oko 25 do 30 posto prihoda u odnosu na prošlu godinu, rekao je Cappelli, koji je najavio i nove Vladine mjere pomoći za treću fazu.

Dodao je da je Hrvatska kao auto-destinacija u određenoj prednosti pred zemljama koje su avio-destinacije.

I Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, rekao je da je najvažniji treći kvartal.

– Već sada je izvjesno da će drugi kvartal biti praktički na nuli ili možda s nekim blagim turističkim prometom, rekao je Staničić, dodajući da moramo biti i malo optimisti te gledati da uhvatimo barem dio turističke sezone.

Staničić smatra da je hrvatska prednost blizina naših ključnih emitivnih tržišta, a istaknuo je i važnost domaćih turista.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, rekao je da nedavno donesene mjere Vlade pomažu da turizam duže preživi te da su puno konkretnije od prvog paketa, ali i da očekuju i daljnje mjere.

– Nemamo realne osnove, pa ni pravo očekivati neku bajnu sezonu, moramo biti realni i spremni da počnemo raditi čim nam se ukaže prilika, rekao je Ostojić.

Nino Dubretić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja regije Dalmacija-Dubrovnik (HGK), rekao je da privatni iznajmljivači imaju 90 posto rezervacija manje nego u ovo vrijeme lani te da očekuju 70 posto lošija sezona.

Smatra da su trenutne mjere kozmetičke te da je prioritetan moratorij za na 12 mjeseci.

– Tri ili šest bi značilo da je samo pitanje u kojem mjesecu će iznajmljivač prestati plaćati kredite. Ispod 12 mjeseci se nema što govoriti, rekao je Dubretić.

Cappelli je rekao da nije točno da su zanemarili obiteljski smještaj te dodao da je Ministarstvo turizma odmah otpisalo paušal turističke pristojbe prvih šest mjeseci za svih 108.000.

– 164 milijuna kuna je otpisano, brisano, dakle za prvih šest mjeseci, rekao je Cappelli, dodajući da je njihova parola “nula ostvareno – nula će platiti”. O moratoriju se razgovara, rekao je. Naglasio je da će se iznajmljivači koji su fizičke osobe razmatrati za moratorij kao i druge fizičke osobe.

Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter (HGK), rekao je da njihovi gosti troše više nego dvostruko više od prosječnih gostiju u turizmu.

– Nautika je preskočena u par bitnih segmenata. Brodovi koji stoje u marinama leže, nisu u pogonu, a trošak, najbitniji i najveći u strukturi svih troškova, je trošak veza u marini. Na razini cijele flote u Hrvatskoj pričamo o 30-35 milijuna eura obveza koje su dospjele ili dospijevaju u sljedećih par dana na nivou godine za sve charter tvrtke i njihova plovila, rekao je Klisović, upozorivši da charterašima treba hitna reakcija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt