(VIDEO) Nova saznanja o koronavirusu: Bolest je kod nekih ostavila trajne posljedice

Foto: Snimka zaslona

Prve i glavne simptome koronavirusa svi već znamo. Njih je, uz neke dodatne, imao i liječnik Dragutin Petković, koji je COVID-19 uspješno prebolio:

”Ja sam na sreću prebolio blagi oblik infekcije korona virusom. Imao sam dva, tri dana blago povišenu temperaturu i lagane bolove u mišićima te osobito mišićima očiju i osjećaj malaksalosti”.

Listu simptoma je, uz već poznate poput povišene temperature, suhog kašlja i kratkog daha, proširio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Dodao je i bolove u mišićima, glavobolju, grlobolju, osjećaj hladnoće, drhtavicu i ono o čemu se već dugo priča- gubitak osjeta njuha i okusa.

No kako objašnjava ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić za RTL, samo su neki od novo dodanih simptoma doista simptomatični:

”Ako je ta infekcija teža, može se razviti i prava tresavica i to nisu specifični simptomi za Covid-19. Međutim, gubitak okusa i njuha se pokazao kod većeg broja bolesnika da bi mogao biti upozoravajući simptom upravo na Covid jer nije uobičajen kod gripe ili obične prehlade”.

Bolest je kod nekih ostavila trajne posljedice

Studija sveučilišta iz Wuhana pokazala je i jednu zabrinjavajuću stvar. Bolest je kod nekih ljudi koji su preboljeli njen teži oblik, ostavila trajne posljedice. Jedna od njih je otežano disanje koje je ostalo i nakon što je pacijent ozdravio. Zbog toga što virus oštećuje krvne žile, od 20 do 40 posto pacijenata dobilo je krvne ugruške, koji su povećali vjerojatnost od moždanog udara čak i kod mlađih osoba.

> (VIDEO) Je li SZO štitila komunističku Kinu i tako doprinijela širenju koronavirusa?

> Stručnjaci iz Hong Konga potvrdili: Kina je objavljivala četiri puta manji broj zaraženih

>Koju ulogu u skrivanju istine o koronavirusu ima KP Kine?

Kod mnogih pacijenata stradali su i bubrezi. Virus udara i ispod pojasa pa je čak petina ispitanika rekla da osjeća bol u testisima što može značiti da su pretrpjeli i upalu, koja bi mogla utjecati na plodnost.

”Srećom, nisu mi preostale nikakve komplikacije nakon bolesti koronavirusa. Naravno da je to tako najčešće kod blagih oblika bolesti. Međutim, kod bolesnika koji prebole teški oblik ove infekcije, to može ostaviti teške posljedice. Jedna od tih je fibroza pluća koja može stvarati ozbiljan oblik invaliditeta za tu osobu u daljnjem životu”, upozorava Petković.

”Očekujemo da će biti kroničnih posljedica. Treba ih pratiti i bilo bi dobro da one ostanu ograničene vremenski, ali vrlo je moguće da će neke od njih biti trajnog karaktera”, upozorava Markotić.

U Hrvatskoj je najviše pacijenata zaraženo tek u posljednjih mjeseca dana i trebat će proći dosta vremena prije neko što možemo biti sigurni je li koronavirus na neke ostavio i trajni trag.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr