Vlada usvojila paket mjera za pomoć gospodarstvu, definirano što s isteklim osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama

Zagreb, 01.04.2020. - Banski dvori, konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića na temu novih mjera za spas gospodarstva. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Premijer Andrej Plenković pozvao je u četvrtak sugrađane na odgovornost, samodisciplinu, strpljivost i povjerenje u sve sastavnice vlasti i struku u borbi protiv epidemije koronavirusa, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da se istekle osobne iskaznice i vozačke dozvole mogu koristiti do 30 dana od dana prestanka epidemije.

Plenković je na sjednici Vlade zahvalio svima koji u ovih proteklih mjesec dana rade sve da spriječe širenje zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

“Moja zahvala liječnicima, medicinskim sestrama, cijelom zdravstvenom osoblju, policajcima, inspektorima, vojnicima, svima koji na bilo koji način čine sve da održe i omoguće normalan život u posebnim okolnostima u kojima smo se našli”, kazao je.

Suočeni smo, dodao je, s pandemijom i ta dilema s kojom je suočena Hrvatska i sve zemlje svijeta ima jednostavan odabir – ili biramo život naših sugrađana ili biramo staviti na pauzu, odnosno odreći se dosadašnjeg načina života.

“Mi smo kao odgovorna Vlada odabrali život naših sugrađana i to je jedini mogući, ispravan i racionalan odabir”, ustvrdio je.

Mogu se koristi istekle osobne iskaznice i vozačke dozvole do 30 dana od dana prestanka epidemije

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je izmjene Zakona o putnim ispravama, osobnim iskaznicama i sigurnosti prometa na cestama, a kako bi se pridržavali socijalne distance.

Kazao je da se dosad dosta dolazilo na šaltere, a nada se da će se kasnije primjenjivati ono što je uvedeno za vrijeme pandemije, a to je korištenje interneta za izdavanje dokumenata.

Građani mogu koristiti staru osobnu iskaznicu do najviše 30 dana od dana prestanka epidemije, vozači također u tom razdoblju ne moraju podnositi zahtjev za izdavanjem istekle vozačke. Odjava vozila, preuzimanje vozačke također se može odgoditi. Tehnički pregledi i dalje se moraju obaviti u propisanim rokovima. I putovnice koje su istekle vrijedit će mjesec dana nakon završetka epidemije, a najviše zbog onih građana koji se vraćaju u Hrvatsku.

Paket mjera za pomoć gospodarstvu

“Potpora od 3250 kuna za radnike sada raste na 4000 kuna neto. Država će preuzeti i teret davanja na tih 4000 kuna, što je 1460 kuna po zaposlenom. Ukupno je to 5460 kuna po zaposlenom. To nije plaća, nadam se da će poslodavci moći isplatiti i više”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Poduzeća kojima je rad znatno otežan ili onemogućen djelomično ili u cijelosti bit će oslobođena poreznih obveza za sljedeća tri mjeseca, a riječ je o porezu na dobit, porezu na dohodak i doprinosima. Potpuno će biti oslobođeni oni kojima je godišnji prihod do 7 i pol milijuna kuna, a oni koji imaju više bit će oslobođeni ovisno o padu prihoda. PDV se plaća na ono što je naplaćeno, a ono što nije ide u odgodu. Donatore opreme oslobodit će plaćanja PDV-a.

Turističke zajednice mogu se zaduživati, a Vlada će uredbom odrediti visinu turističke pristojbe. Daju se ovlasti ministru da produlji rok za hotele i apartmane koji su bili dužni napraviti kategorizaciju i rekategorizaciju. Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je povoljnije zajmove za ruralni razvoj.

Plenković je rekao da se odluke Vlade ne temelje na bilo kakvom političkom voluntarizmu, već se temelje na procjenama onih koji su svoje živote posvetili borbama protiv bolesti.

Ponovio je i da se trenutno s ovom pandemijom borimo ne medicinom 21. stoljeća, već metodologijom ranijih stoljeća odvajanjem zdravih od zaraženih. “To je jedina metoda koja trenutno daje rezultate”, ustvrdio je Plenković, apeliravši na povjerenje sugrađana u način suzbijanja pandemije u Hrvatskoj.

“Kada gledamo komparativno, Europu i svijet, puno bogatije i veće zemlje, s duljom demokratskom tradicijom, snažnijim obrazovnim sustavom, izdašnijim sredstvima koja ulažu u svoj zdravstveni sustave – nemaju ovakve trenutno rezultate kakve ima Hrvatska”, rekao je.

“Na kraju će se podvlačiti crta i u broju zaraženih, oboljelih i konačna crta i u stopi smrtnosti. To će nam biti jedini semafor na koji ćemo svi gledati kada jednom, nadam se, suzbijemo ovu pandemiju. Zbog toga moramo biti samodisciplinirani, strpljivi i imati povjerenje”, ocijenio je Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr