1. kolovoza 1628. Juraj Baraković – hrvatski renesansni pjesnik

Foto: Andrej Šalov / wikipedia

U Rimu je 1. kolovoza 1628. umro Juraj Baraković, pjesnik. Rođen je 1548. u Plemićima, mjestu nedaleko Zadra. Elementarnu i humanističku naobrazbu stekao je u rodnom gradu, a visoke je škole pohađao, studij teologije, najvjerojatnije u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovao je u Ciparskom ratu (1570.-1573.). Bio je desetak godina župnik u Novigradu iz kojega biva iz nepoznatih razloga protjeran u Šibenik. Za službovanja u Novigradu postigao je naslov kanonika, a kada je bio protjeran lišen je svih crkvenih činova.

U Šibeniku je proveo nekih petnaestak godina, a potom 1613. životni put nastavlja u Rimu. Njegovi najpoznatiji radovi su: Jarula, Vila Slovinka, Draga – rapska pastirica i druga djela, a ostvareni su u poznijim godinama života. U Vili Slovinskoj, koju je posvetio Šibenčanu Anđelu Justinijanoviću, opisuje Zadar i svoj boravak u Šibeniku.

Pripisuje mu se još niz radova kao što su gramatika hrvatskog (ilirskog jezika), navodno tiskana 1614., te povijest naroda dalmatinskog i hrvatskog (koju je tiskao njegov nećak Marko Baraković), a napisao je životopise Cicerona i sv. Jeronima. Autor je pohvalnice Čestitom Zadru gradu. Pisao je na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.