10. lipnja 1836. umro znanstvenik Andre Ampere – nepoznato o velikom geniju

Na današnji dan 10. lipnja 1836. umro je slavni francuski fizičar, matematičar, kemičar i filozof – Andre Ampere. Bio je izvanredni čovjek oštrog uma, rijetki genij i jedan od najvećih znanstvenika svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo ljudi zna da je Ampere bio do punine srca predani kršćanin i katolik, te da je od svega najviše volio – moliti krunicu.

Blaženi Frederick Ozanam (vođa katoličke socijalne misli 19. stoljeća) je kao student, umoran od svojih istraživanja i osjećajući neke vjerske sumnje, otišao u šetnju te ušao u župnu crkvu kako bi pronašao mir i utjehu. U kutu, blizu Presvetog Sakramenta, primijetio je starca uronjenog u molitvu krunice.

Prepoznao je velikog Andre Ampèra i potiho kleknuo iza svog obožavanog učitelja. Promatrajući velikog znanstvenika uronjenog u molitvi krunice, osjetio je kako vjera i Božja ljubav nadiru u njegovu dušu. Poslije je zapisao kako je “Amperova krunica… učinila više za mene nego sve knjige i propovijedi zajedno”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

André-Marie Ampère (1775. – 1836.) francuski je fizičar i matematičar koji je udario temelje elektrodinamici i modernoj znanosti. Po njemu je mjerna jedinica za jakost električne struje nazvana Amper.

Izumio je galvanometar, pridonio razvoju električnoga brzojava i elektromagneta.

Ampèreov zakon, nazvan po velikom Francuzu jedan je od temeljnih zakona fizike i elektromagnetizma. To  je zakon koji izražava činjenicu da magnetsko polje nastaje kao posljedica gibanja električnih naboja, povezujući električne i magnetske pojave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanost duguje Amperu i druga otkrića: započeo je karijeru briljantnim matematičkim radovima, dao doprinos u kemiji, poznavao zoologiju i botaniku, ali zanimala ga je i filozofija – njegov posljednji rad je bio esej o klasifikaciji znanosti.

Do svoje smrti, taj izuzetni čovjek i rijetki znanstveni genij ostao je vjeran Bogu, nalazio smisao života u sakramentima Crkve i u onome što je najviše volio – molitvu krunice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.