(VIDEO) 11. kolovoza 2014. Vladimir Beara – najveći hrvatski vratar svih vremena

Foto: Noske, J.D. / Anefo /wikimedia commons

U slavnoj povijesti hrvatskog nogometa jedno ime zauzima posebno mjesto: najbolji hrvatski vratar svih vremena – Vladimir Beara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki Vladimir, Balerina s Čeličnim Šakama i Čovjek od Gume. Tako su zvali tog velikog vratara rođenog 26. kolovoza 1928. u Zelovu kod Muća, a preminulog na današnji dan 2014. u Splitu.

„Za mene je najbolji vratar Vladimir Beara“, kazao je slavni vratar Lav Jašin primajući priznanje za najboljeg europskog vratara kojeg je i FIFA proglasila najboljim vratarom 20. stoljeća.

To jasno govori kolika je Beara veličina bio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od zanimljivosti koja se veže za bivšeg vratara Hajduka, Crvene zvezde, Alemannije i Viktorije Köln jest da kada je suparnička momčad izvodila slobodne udarce, on nije dopuštao postavljanje živog zida.

Igrao je za Hajduk od 1947. do 1955. i sudjelovao u osvajanju tri naslova prvaka “bilih”.

Njegov prelazak u Crvenu Zvezdu 1955. podignuo je mnogo prašine. Igrao je za beogradski klub do 1960. godine.  Sa Zvezdom je osvojio još četiri prvenstva i dva kupa, a tek Bearinim dolaskom i u njegovo vrijeme sa njim na vratima ovaj klub je počeo se dizati prema Dinamu, Hajduku i klubu JNA Partizanu, te ih je kasnije ‘političkim vjetrom u leđa’ jedno vrijeme i nadišao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karijeru je okončao u njemačkim klubovima Alemanniji i Viktoriji. U doba dok je aktivno igrao, bio je najbolji europski i svjetski vratar. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 60 utakmica te je nastupio na svjetskim prvenstvima u Brazilu 1950., Švicarskoj 1954. i Švedskoj 1958. Osvojio je i srebrnu medalju na Olimpijadi 1952. godine u Helsinkiju, a u finalu je obranio jedanaesterac slavnom Ferencu Puskásu!

Vladimir Beara pokopan je na katoličkom groblju Lovrinac u Splitu, a to je kao i uvijek, izazvalo neprimjerene komentare u Srbiji, pošto je Vladimir rođen u pravoslavnoj obitelji.

“Istina je da sam ja odlučila pokopati Bearu na Lovrincu i to je moje pravo. Tko bi trebao odlučiti ako ne supruga, ja koja sam uz njega bila cijelo vrijeme bolesti? Procijenila sam da je tako bolje”, rekla je Jadranka Beara, supruga pokojnog „Velikog Vladmira“, najboljeg vratara koji se rodio pod hrvatskim nebom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Beara spada u zlatni niz nogometaša i bogomdanih talenata hrvatskog nogometa rođenih pod našim nebom, talenta koji je tek u samostalnoj Hrvatskoj doživio svoju eksploziju i ekspanziju.

Talenta, koji prati hrvatski nogomet od samih početaka igranja, a koji je bio sustavno gušen u dvije velikosrpske tvorevine Jugoslavije, a danas cvjeta pred očima cijelog svijeta. Veliki Vladimir ima posebnu zvijezdu na hrvatskom nogometnom zvijezdanom nebu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.