11. srpnja 1995. Srebrenica – što niste znali o zločinima Srba?

Foto: Fah

Ratko Mladić, general-major vojske Jugoslavije JNA koja je bila baštinik i nasljednik „antifašističkih“ i partizanskih vrednota, sudjelovao je i u ratu u Hrvatskoj. Osobito je bio aktivan u agresiji i brojnim zločinima nad Hrvatima u području sjeverne Dalmacije kao zapovjednik 9. korpusa JNA u Kninu. I ostali zapovjednici genocida u Srebrenici školovani su i bili u službi JNA, tzv. „antifašističke Titove armije“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 22 godine počinjen je najveći zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Zločinci predvođeni Ratkom Mladićem počinili su genocid u Srebrenici. Ubili su više od 8.000 ljudi, uglavnom muškaraca. Ubijen je veliki broj dječaka i mladića između 14 i 18 godina prema čijoj dobi Srbi na čelu sa Titovim generalom Ratkom Mladićem nisu imali milosti. Bilo je i ubijenih staraca, žena i novorođenčadi.

Zločinci su imali namjeru da sakriju tragove genocida i zbog toga su premještali tijela žrtava na taj način da je od nekoliko velikih primarnih grobnica u koje su bile odbačene žrtve genocida formirano desetine manjih sekundarnih grobnica. Tijela stradalih su se nastojala disperzirati na što veći broj općina. Iz tog razloga grobnice žrtava srebreničkog genocida su locirane ne samo u Srebrenici već i u Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Šekovićima, Kalesiji, Rogatici, Višegradu pa čak i u općini Trnovo kod Sarajevo.

Najmlađa žrtva genocida u Srebrenici je novorođenče Nuhić Fatima, a najstarija 94 godine stara starica Izmirlić Šaha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genocid u Srebrenci nije bio nikakva iznimka u ratu i agresiji Srba na Hrvatsku i BiH, već samo potvrda njihove genocidne politike etničkog čišćenja i ubijanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva na svim područjima koje su okupirali.

Ratko Mladić, general-major vojske Jugoslavije koja je bila baštinik i nasljednik „antifašističkih“ i partizanskih vrednota, sudjelovao je i u ratu Hrvatskoj. Osobito je bio aktivan u agresiji i brojnim zločinima nad Hrvatima u području sjeverne Dalmacije kao zapovjednik 9. Korpusa JNA u Kninu. Pod zapovjedništvom Ratka Mladića uništeno je Kijevo, Vrlika i zaleđe Šibenika i Zadra. Hrvatska sela su okupirana i zapaljena, a stanovništvo poubijano ili protjerano. Mladićeve postrojbe iz redova JNA pomagale su u pokolju u Škabrnji,  a 1993. su okupirale i zauzele branu Peruča, te minirale sa 30 tona eksploziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.