12. ožujka 1847. rođen Josip Belušić – izumitelj brzinomjera

Malo je poznato Hrvatima da je izumitelj revolucionarne naprave za mjerenje brzine kretanja automobila, brodova i zrakoplova – električnog brzinomjera bio Istranin i Hrvat Josip Belušić, fizičar i matematičar rođen 12. ožujka 1847. u malom selu Županići u blizini Labina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izumio je velocimetar, preteču današnjeg tahografa, taksimetra i brzinomjera, a predstavio ga je 1889. na Svjetskoj izložbi u Parizu gdje je njegov izum postigao zapažen uspjeh.

Iako je glavna atrakcija izložbe bio Eiffelov toranj, i Belušićev velocimetar pobudio je veliko zanimanje. Godine 1890. njegov se izum pojavio i u Američkom uredu za patente pod brojem 442849. Original njegovog patenta čuva se u Državnom arhivu u Beču, a kopija patenta nalazi se  u Muzeju policije u Zagrebu.

U svibnju, 1889. godine na Svjetskoj izložbi u Parizu, na kojoj je postavljen i glasoviti Eiffelov toranj, Belušić je predstavio svoj izum nadjenuvši mu prvotno ime “Velocimeter”, a kasnije ga je preimenovao u ‘Controllore Automatico per Vetture’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U godini održavanja Svjetske izložbe, pariški municipij raspisao je javni natječaj na koji je prijavljeno više od 120 uređaja, a upravo se ‘velocimetar’ pokazao najpreciznijim i najkvalitetnijim pa je u lipnju 1890. donesena odluka o njegovom prihvaćanju.

Belušićev uređaj mjerio je brzinu, odnosno stajanje kola, vremensko trajanje vožnje i stajanje vozila, broj putnika te vrijeme silaska i ulaska putnika.

Labinski izumitelj školovao se u Pazinu kod svećenika koji su prvi uočili njegov talent za prirodne znanosti. Studij je nastavio u Beču, a kasnije je bio profesor u Kopru na carskoj i kraljevskoj školi, gdje je radio kao učitelj matematike, fizike i tehničkog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Belušić – izumitelj današnjeg brzinomjera, taksimetra i tahografa from Moja Istra on Vimeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.