12. studenoga 764. – Tibetanci okupirali glavni grad Kine

Malo kome je poznato da je nekada postojalo veliko i moćno Tibetansko Carstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tibetance se danas percipira kao miroljubiv i iznimno religiozan narod, potlačen od mnogo jačih i agresivnijih Kineza.

Međutim, nije uvijek bilo tako. Od 7. do 9. stoljeća tibetanska država bila je svojevrsni imperij u središnjoj Aziji.

Doista neobičan događaj dogodio se na današnji dan davne 764. Naime, tibetanske vojne snage okupirale su ogromni glavni grad Kine – Chang’an – svojedobno najveći grad na čitavom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 7. do 9. stoljeća tibetanska država bila je svojevrsni imperij u središnjoj Aziji. Mogla se vojno suprotstaviti čak i tadašnjoj kineskoj dinastiji Tang.

Tibetansko se Carstvo prostiralo sve do granica današnje Mongolije, a obuhvaćalo je čak i dijelove današnjeg Afganistana i Pakistana. Na zapadnim granicama, carstvo se čak sukobljavalo s Arapima!

Na jugu se tibetanski utjecaj osjećao čak i u Bengalu, sve do obala Indijskog oceana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 764. vladao je Tibetom car Trisong Detsän.

Poslao je vojsku od navodno 200.000 ljudi na granicu s Kinom dinastije Tang. Tibetanska vojska pobijedila je Kineze i napredovala sve do glavnog grada Kineskog Carstva – Chang’ana.

Kineski car Daizong, morao je pobjeći iz grada, a Tibetanci su navodno u Kini čak postavili marionetskog cara kao opoziciju vladajućoj dinastiji Tang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je grad Chang’an (današnji Xi’an) u to doba bio najveći grad na svijetu. Glavna ulica bila je navodno široka najmanje 153 metra. Dimenzije utvrđenog dijela grada bile su 9.400 x 8.400 metara.

Unutar tih zidina živjelo je oko milijun stanovnika, a još milijun živjelo je izvan njih.

Točnije, Chang’an je prema popisu iz 742. imao 1,960.188 stanovnika. To je ogroman broj, ako se uzme u obzir da je ponajveći europski grad u to doba – Carigrad – imao oko 8 puta manje stanovnika – niti četvrt milijuna.

People_of_Tibet46

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.