Predstavljena knjiga Dubravke Botice ‘Barokne četverolisne crkve u Hrvatskoj’

Zagreb, 11.11.2015. - U uži izbor za književnu nagradu VBZ – Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman 2015. godine ušlo je šest naslova, odabranih meðu ukupno 116 rukopisa pristiglih na 100 tisuæa kuna vijedan natjeèaj a odabrana su djela, kako je istaknuo glavni urednik VBZ-a i èlan ocjenjivaèkog suda Drago Glamuzina, "tematski i stilski razlièita, te kvalitetna i dobro ispisana". Na fotografiji štand VBZ-a. foto HINA / Mario ÆUŽIÆ / mm

Knjiga profesorice na zagrebačkome Filozofskom fakultetu Dubravke Botice “Barokne četverolisne crkve u Hrvatskoj” predstavljena je u srijedu navečer na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O knjizi su govorili povjesničari umjetnosti Nada Grujić i autorica, a moderatorica je bila urednica knjige Miroslava Vučić.

Profesorica Grujić istaknula je kako je 18. stoljeće na srednjoeuropskom području, pa tako i u Hrvatskoj, jedno od najintenzivnijih razvoja sakralne arhitekture.

Ocijenila je kako je knjiga profesorice Botice prilog istraživanju tipologije sakralne arhitekture 18. stoljeća. Knjiga je cjelovito i iznimno vrijedno znanstveno djelo ostvareno sustavno provedenim istraživanjem, rekla je i dodala kako je autorica protumačila skupinu tipološki određenih sakralnih građevina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sakralne građevine dosad nisu bile primjereno istražene

Istaknula je kako im je odredila podrijetlo te pokazala njihovu osobitu važnost u razmjerima hrvatske i srednjoeuropske povijesti arhitekture baroknoga razdoblja.

Sakralne građevine o kojima piše, ocijenila je, dosad nisu bile primjereno istražene niti je bilo vrednovano njihovo mjesto u srednjoeuropskom kontekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je kako je najranija četverolisna crkva u Hrvatskoj u Pokupskom te da je za njezinu izgradnju zagrebački biskup Juraj Branjug angažirao vrlo kvalitetne strane graditelje.

Ta je crkva bila poslije poticaj i model za mnoge istovrsne graditeljske pothvate pa je tako, napomenula je, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i susjednoj Štajerskoj izgrađena skupina crkava koje su stilski najreprezentativniji primjeri kasnobarokne arhitekture na hrvatskim i štajerskim područjima.

AutorIca knjige upozorila je kako su crkve koje je istraživala dodatno oštećene u srpskoj agresiji na Hrvatsku, a većina ih je namjerno gađana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvala je na zaštitu toga hrvatskoga kulturnog i umjetničkog blaga. Knjigu “Barokne četverolisne crkve u Hrvatskoj” objavila je Školska knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.