13. travnja blažena Ida – uzorna kršćanka i majka križarskih vođa u I. križarskom ratu

Foto: medjugorje-info.com

Blažena Ida, koju slavimo 13. travnja bila je žena Eustahija, grofa Bulonjskog u Francuskoj. Njezina dva sina, Gotfrid i Balduin, bili su u križarskoj vojni kad su križari 1099. godine osvojili Jeruzalem. Tada su Gotfrida izabrali za kralja u Jeruzalemu, a kad je on umro nakon godinu dana, naslijedio ga je brat Balduin. Ida je čitav život bila uzorna žena i majka, puna ljubavi i samilosti prema svima, poglavito prema sirotama, udovicama i ubogima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon smrti svoga muža podijelila je svoja dobra Crkvi i samostanima, te se posvetila molitvi i djelima ljubavi. Umrla je 1113. godine i pokopana je u benediktinskom samostanu St. Vaast u Arrasu u sjevernoj Francuskoj.

 

*Križarski ratovi, naziv potječe od znaka križa što su ga vojnici (latinski crucesignati) križem obilježeni – nosili na odorama, obično na desnom ramenu; niz ratova što su ih kršćani zapadne i srednje Europe na poticaj papa vodili od kraja XI. do u drugu polovicu XIII. st. protiv Seldžuka, Fatimida i drugih islamskih dinastija i država za oslobođenje svetih mjesta u Palestini, posebice Kristova groba u Jeruzalemu, iz ruku muslimana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do njih je došlo kada je pristup Palestini bio znatno otežan zbog turskih seldžučkih osvajanja polovicom XI. st. u Maloj Aziji. (enciklopedija.hr)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.