(FOTO) Predsjednica Grabar-Kitarović u Češkoj: ‘Rado bih bila domaćin sastanka Višegradske skupine u Hrvatskoj’

Foto: Facebook, Kolinda Grabar-Kitarović

U sjeni inicijative 16+1 čija se konferencija odvija u Dubrovniku, povodom dolaska kineskog premijera, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin kolega, češki predsjednik Miloš Zeman u četvrtak su u Pragu izrazili potporu jačanju suradnje između zemalja srednje Europe kroz Inicijativu triju mora i Projekt triju rijeka u cilju ne samo snažnijeg povezivanja srednjoeuropskih država već i kohezije s ostatkom Europske unije. Predsjednica je također istaknula da bi voljela biti domaćin sastanka Višegradske skupine u Hrvatskoj, a kojoj pripadaju Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka.

Hrvatska predsjednica nalazi se u službenom posjetu Češkoj, dvije godine nakon što je Zeman posjetio Hrvatsku.

>15. veljače 1991. osnovana Višegradska skupina – zašto je važna Hrvatskoj

>Steve Bannon: ‘Višegradska skupina je jedna od najvažnijih grupacija današnjice’

“Drago mi je da Inicijativa triju mora izrasta u ono što je bila moja inicijalna ideja, a to je inicijativa za autentičnu, autohtonu srednju Europu naših 12 država koje su sve, izuzev Austrije, bile na drugoj strani Željezne zavjese”, kazala je predsjednica na konferenciji za novinare u Praškom dvorcu, službenoj rezidenciji češkog predsjednika.

Istaknula je da se radi o inicijativi kojoj je cilj i kohezija s ostatkom Europske unije te brisanje mentalnih i fizičkih granica između tzv. “Istoka” i tzv. “Zapada”.

“Cilj je povezivanje naših država, ali i povezivanje prema Europskoj uniji i konkurentnost naših gospodarstava, a sve u cilju boljeg životnog standarda naših građana”, kazala je Grabar-Kitarović.

Istaknule je da Hrvatska i Češka imaju interes sudjelovati u toj inicijativi koja je kompatibilna s Projektom triju rijeka.

Radi se o češkom projektu – izgradnji kanala koji povezuje Elbu, Odru i Dunav, a koji će omogućiti plovnost i povezati Sjeverno, Baltičko i Crno more.

“Ta mi je inicijativa posebno interesantna zbog Vukovara, koji je i luka na Dunavu i koji može povezivati te tri rijeke prema Jadranskom moru, prema Pločama, preko koridora Vc”, rekla je predsjednica.

>Višegradska skupina osniva zajedničku vojnu borbenu skupinu: I Hrvatska joj se pridružuje

Češki predsjednik je kazao da suradnju između zemalja srednje Europe treba učvrstiti i uspostaviti svojevrsni Višegrad plus.

Posebno je zadovoljan jačanjem gospodarske suradnje između Hrvatske i Češke koja je, kako je istaknuo, u uzlaznoj putanji.

“U posljednjih pet godina, trgovinska razmjena između dvije zemlje se povećala za 50 posto”, rekao je Zeman, spomenuvši kako na ljetovanje u Hrvatsku godišnje dolazi oko milijun Čeha.

Predsjednica Grabar-Kitarović je izrazila želju za organiziranjem gospodarskog foruma kako bi se unaprijedili gospodarski odnosi, investicije i trgovina između dviju država.

Grabar-Kitarović zainteresirana da se jedan od sastanak V4 održi u Hrvatskoj

Hrvatska predsjednica, koja nije propustila podsjetiti na dugogodišnje povijesne veze dvaju naroda, istaknula je na konferenciji za medije da nas sada više od svega povezuje zajednička budućnost i zajednički interesi u Europskoj uniji.

“Oni su doista iznimno slični i nadam se da ćemo nastaviti promicati interese srednje Europe”, rekla je Grabar-Kitarović.

>Borislav Ristić: Protutežu njemačkom geopolitičkom ropstvu možemo dobiti povezivanjem s područjem ‘Bijele Hrvatske’

>Vaclav Klaus: ‘Macron i Merkel boje se Višegradske skupine’

Izrazila je interes da se jedan sastanak Višegradske skupine (V4) koju čine Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska održi u Hrvatskoj.

“Rado bih bila domaćin sastanka V4 kako bismo raspravili o svim onim prilikama za razvoj koje imamo u srednjoj Europi”, naglasila je predsjednica.

Grabar-Kitarović i Zeman imat će se priliku ponovo sastati početkom ljeta kada će se u Sloveniji 4. i 5. lipnja održati novi sastanak na vrhu Inicijative triju mora.

Grabar-Kitarović: ‘Jadransko more zapravo je i vaše more’

Predsjednica se osvrnula i na manjine kao još jednu od poveznica između dvije države te se zahvalila Češkoj zbog načina na koji se odnosi prema hrvatskoj manjini.

Podsjetila je da vrlo cijenjena češka manjina u Hrvatskoj broji skoro 10.000 ljudi, da ima svog predstavnika u Saboru i uživa sva prava kada riječ o njegovanju jezika i kulture.

Kako bi naglasila bliskost dvaju naroda podsjetila je i na brojne studente koji su studirali u Pragu te kako je upravo u Karlovom gradu 1911., po uzoru na češke klubove Spartu i Slaviju, osnovan i Hajduk Split.

Također je istaknula da dvije zemlje povezuje i Jadransko more s obzirom na uvijek vjerne češke turiste, kazavši da je Jadransko more zapravo i njihovo.

“Ima ih oko milijun, uvijek su dobrodošli gosti poznati po uzornom ponašanju i koji se dobro snalaze zbog bliskosti naših jezika”, rekla je predsjednica.

Zahvalnost za dugotrajnu vjernost izrazila im je na češkom.

“Cijenim ljubav Čeha prema Jadranskom moru jer naše je more i vaše more”, rekla je predsjednica.

Predsjednica je već 2015. predstavlja Hrvatsku na summitu V4

Podsjetimo, Grabar-Kitarović u Mađarskoj je 2015. sudjelovala na summitu Višegradske skupine gdje je predstavila projekt LNG terminala na Krku i Inicijativu Jadran-Baltik-Crno more u svrhu energetske, političke i gospodarske neovisnosti zemalja članica Višegradske skupine i Republike Hrvatske.

>Polović: Politika otvorenih vrata Angele Merkel ima važnu opoziciju u Višegradskoj skupini, Austriji, Italiji i Nizozemskoj

>Višegradska skupina se izborila na pravo da zemlje same odlučuju hoće li primati ilegalne migrante!
Inače, u Višegradsku skupinu prvi puta smo zvani već 1991. godine, a drugi puta 2014. kada je mađarski ministar vanjskih poslova Tibor Navracsics predložio da se Višegradska skupina, popularno znana kao V4, proširi na Hrvatsku i Sloveniju.

Jedan od razloga vrlo brzog, a onda i uspješnog summita Inicijative Jadran – Baltik – Crno more jest susret Kolinde Grabar-Kitarović i Donalda Trumpa na summitu NATO-a u Bruxellesu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović unatoč izuzetno uskim ovlastima, presudni je čimbenik za usklađivanje Hrvatske s gospodarskim, vojnim, strateškim i geopolitičkim ciljevima V4, posebice po pitanju energetskih i prometnih pravaca, gospodarskog rasta i sigurnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr