14. listopada 1942. Četnički pokret – manipulacija brojem žrtava u NDH potječe od SPC-a i četnika, a hrvatski jugofili i danas tvrde isto!

Foto: Snimka zaslona

Jugoslavenska službena historiografija i obrazovni sustav tvrdio da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 Srba, a u NDH preko 1.000.000 Srba. Svi koji su pokušali ukazati na tu bitno preuveličanu brojku završili bi u zatvoru, te se o tome uopće nije smjelo govoriti niti znanstveno baviti.

Važno je istaknuti da su tu ogromnu i lažnu brojku prvi lansirali 1941. SPC i četnici, a partizani i komunisti (tzv. antifašisti) su je samo nakon rata preuzeli od njih i održavali 50 godina kao sredstvo ucjene. Još je važnije da je ta strašna laž bila motiv za rat i agresiju kao ključ zastrašivanja Srba u Hrvatskoj od strane Beograda. Ali cijenu te laži platili su životima najviše – Hrvati.

 

Već krajem lipnja 1941. godine nastaju dva ključna dokumenta o kojima je jugoslavenska povijest šutjela, koja se 95% gradiva bavila pitanjima NDH, ustaštva i svega drugog vezanog uz to. Tako se zločinačka povijest Srbije, nedićevaca, četnika, ljotićevaca i naravno vladajućih komunista-partizana prikrivala, a ta šutnja je jednostavno prelivena i na hrvatsku historiografiju nakon osamostaljenja.

Danas polako povijesna istina izlazi na vidjelo i zna se da su 1941. nastala dva tada vrlo poznata službena dokumenta, jedna iz kuhinje vezane uz jugoslavensku vladu u izbjeglištvu i Beograd, a drugi iz duhovne kuhinje Srpske pravoslavne crkve. Naziv ta dva važna dokumenta koji razortkrivaju puno o stanju stvari nakon raspada Jugoslavije 1941. godine su: ‘Homogena Srbija’ Stevana Moljevića, i ‘Valerijanov memorandum’ Srpske pravoslavne crkve.

Valerijanov memorandum – Srpska Pravoslavna Crkva sustavno i namjerno širila laži u svijetu o broju ubijenih Srba!

Tako krajem lipnja 1941. godine nastaju dva ključna dokumenta“Homogena Srbija“ Stevana Moljevića, i “Valerijanov memorandum“ Srpske Pravoslavne Crkve. “Homogena Srbija“ je projekt, ono što treba napraviti, a to je stvoriti Veliku Srbiju i izvršiti opći genocid nad Hrvatima, dok je “Valerijanov memorandum“ propagandna poluga za izvršenje takvog projekta.

Srpska pravoslavna ckrva izdala je odmah nakon početka rata 1941. Valerijanov memorandum, koji je uručen Nijemcima. Bilo je to svega dva mjeseca nakon uspostave NDH, a pisalo je da je u lipnju 1941. ubijeno 100.000 Srba u NDH. Dana 8. kolovoza broj ubijenih Srba je narasatao na 180.000, a već u rujnu 1941. ta brojka narasla na 300.000 ubijenih Srba!

 

VAŽNO – Brojke ubijenih Srba su bile okidač za agresiju i rat na Hrvatsku

Od tog vremena počinju licitacije brojkama, koje su se prenijele i u Jugoslaviju, a traju do današnjeg dana. Do novijeg vremena, gotovo 70 godina, nikakav ozbiljan znanstveni rad nije bio dozvoljen u svezi ratnih žrtava u NDH i Jasenovcu.

Jugoslavenske vlasti u dva su navrata (1946. i 1964.) pristupile sastavljanju poimeničnoga popisa žrtava fašističkog terora, no ni podatci tih popisa nisu nikad objavljeni jer nisu bili u skladu s prvotnom procjenom broja žrtava. Prikrivanje stvarnoga broja žrtava pogodovalo je politici njihova stalnog uvećavanja kao podlozi za tezu o stalnoj životnoj ugroženosti Srba zbog »urođene genocidnosti« Hrvata.

Najistaknutiji u manipulaciji brojem žrtava rata, posebice brojem ubijenih u logoru Jasenovac, bili su V. Dedijer te povjesničari V. Krestić, Milan Bulajić i Veselin Đuretić. Oni su kao povjesničari pisali o 800.000 do 1.500.000 ubijenih Srba u NDH. Bilo je to pravo licitiranje i manipulacija ratnim žrtvama s ciljem stvaranja Srba kao jedinog naroda stradalnika u II. svjetskom ratu, po već oprobanom receptu iz I. svjetskog rata i manipulacija Srbije o broju ubijenih, koje su izazivale podsmijeh na Zapadu. Čak i u Domovinskom ratu su probali napraviti od Srba najveće žrtve, i još pokušavaju, premda su srbijanske zločine u Vukovaru i Srebrenici, kao i stotine drugih, prenosile BBC-ve i druge televizijske kuće.

Velikosrpske laži uvijek iznenade, posebno one koji naivno ne pristanu uz njih (što često nije lako zbog uhodane propagandne mašinerije).

Dapače, ove lažirane brojke iskorištene su za mobilizaciju velikosrpskog pokreta u Jugoslaviji i agresiju na Hrvatsku.

To znači da se radi o opasnim stvarima: napuhanim brojkama želi se stvoriti dojam o „ugroženosti Srba“, a onda se pokreću ratovi i ubijanja onih koji to „čine“, a to su u posljednjih 100 godina bili – Hrvati, od 1918. godine do 1995. godine.

U prilikama u kojima se našla SFRJ sredinom osamdesetih, Jasenovac je postao sredstvo za ubrzanu mobilizaciju srpstva. Od tada Jasenovac se promovirao kao mjesto organiziranog zločina na kojemu je stradalo 700 tisuća do milijun Srba, te se krivnja s njega proširila na “genocidne Hrvate”. Usponom Miloševića na vlast 1987. preuveličavanje broja jasenovačkih žrtava poprimilo je kampanju koja je ponajviše utjecala na instrumentalizaciju Srba u Hrvatskoj te se tvrdnjama o visokom broju žrtava opravdavao rat u koji su Srbi s Crnogorcima, JNA i dio Srba u Hrvatskoj i BiH krenuli 1991. godine. Isticalo se kako su Hrvati nakon pola stoljeća Srbima “namijenili nove Jasenovce, nove jame”, a Hrvatska se žigosala kao “ustaška država” i izjednačavala s NDH, dok se hrvatstvo izjednačavalo s ustaštvom.

Takve riječi smo čuli često i u posljednje vrijeme, recimo iz usta Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 2018. godine u Bačkoj Topoli, te nedavno iz usta Milorada Pupovca koji je povukao jasnu paralelu između Hrvatske danas i NDH, po starom isprobanom receptu beogradske tvornice laži.

 

Godine 1942., u listopadu mjesecu, ta brojka je narasla na 800.000 ubijenih Srba. Samo nakon godinu dana rata, dakle, brojka je narasla na 800.000 ubijenih Srba u NDH (!), i kao takva ostala je desetine godina kroz tri države: NDH, Titovu Jugoslaviju do Srbije danas (pa i današnjeg dijela srbofilske i jugonostalgičarske hrvatske javnosti i medija koji idu pod ruku sa politikom službene Srbije i slabostima hrvatske politike).

 

 Pismo četničkog štaba u Lici:

 1942., druga polovica listopada, Lika

Letak “Srpskih dobrovoljačkih četničkih odreda u Lici” upućen Srbima Like u kojem ih obavještavaju o svojim ciljevima i pozivaju u borbu protiv “partizana i ustaša”. (216) 

 

BRAĆO SRBI IZ LIKE!  (217)


NISMO SAVEZNICI USTAŠA NE RADIMO ZA NIČIJI RAČUN NEGO SAMO ZA SPAS SRPSKOG NARODA Da spasimo taj napaćeni narod i da ga oslobodimo ZULUMA I TERORA PARTIZANA I USTAŠA

Nismo saveznici ustaša, ne radimo za ničiji račun

Nismo internacionalci, nego Srbi. Ne želimo niti ikad hoćemo saradnju sa ustašama. Nismo mi braća, kako to Vi Partizani nas nazivate, jer mi ne možemo ćutke preći preko onih svetih 800.000  nevinih grobova koji su rasejani po svim našim poljima, šumama i grmovima. (218)

Nemojte vi partizani da silom stvarate tako bratstvo Srba i Hrvata – Ustaša. To više neće nikada biti jer mi to ne želimo i nećemo. Mi smo Srbi i kao takovi daćemo i svoje živote za spas srpskog naroda.
Nas vode srpski oficiri koji su ostali verni svojoj zakletvi datoj Kralju i Otadžbini.

Nas ne vode Hrvati-Ustaše kao što isti vode vas partizane.

Mi nismo ubili ni jednog Srbina do sada, a nećemo to niti u buduće sem koji je svoje ruke okrvavio srpskom krvlju.

Mi nismo popalili niti prouzrokovali palenje ma i jedne srpske kuće ili sela kao što ste to učinili vi partizani.

Mi ćemo tući Ustaše na svakom mestu gde ih nađemo, a nećemo ih propuštati i štediti kao što to radite vi Partizani.

Zašto ne dadoste otpor Ustaškoj vojsci koja prođe kroz južni Kordun. Zašto ne ubiste ni jednog Ustaškog vojnika, a znali ste sačekati hiljade Italijanskih vojnika koji su bolje naoružani i brojniji nego ustaška vojska?

Zašto ovo učiniste i nateraste Italijansku vojsku da pali Srpska sela i domove, a Ustaše propustiste koji ipak popališe Srpske kuće po Kordunu na koje su naišli.

Zašto pozivate Hrvate da osvete ubijstvo ustaše Karla Brkljačića kojeg je smakla četnička ruka još za Jugoslavije, a ne pozivate srpski narod da se osveti za onih 800.000 svetih Srpskih grobova koje napraviše saradnici toga Karla Brkljačića 219 na čelu sa krvoločnim Pavelićem? (219)

 

…..

S VEROM U BOGA ZA SPAS SRPSKOGA NARODA!
SRPSKI DOBROVOLJAČKI
ČETNIČKI ODREDI U LICI.

 

Tumačenja:

216 HDA, Fond: Četnici, dok. inv. br. 615. Prijepis, strojopis, latinicom

217 O četničkom pokretu u Lici u to vrijeme, o suradnji četnika s Talijanima, vlastima NDH i Nijemcima kao i o njihovim aktivnostima vidi: Fikreta Jelić-Butić, Četnici u Hrvatskoj 1941.-1945., Zagreb, 1986., poglavito na str. 132 do 142.

218 Ova proizvoljna brojka, ničim dokumentirana, samo pokazuje kako su četnici zidali brojeve navodno stradalih Srba u NDH. Tako je za samo 60-ak dana (travanj-lipanj 1942.) u dokumentima ličkih četnika navodni broj ubijenih Srba od ustaša u NDH povećan za 300.000. Dovoljno je pripomenuti da je od rujna 1941. gotovo polovina područja NDH, većinom nastanjenog Srbima, bila izvan dosega njezinih vlasti, pošto se nalazila pod vlašću Talijana i partizana.

219 Bio je saborski zastupnik HSS-a. Ubijen je, prema zapovjedi četničke organizacije u Gospiću, u rodnom Trnovcu, kod Gospića 9. travnja 1936.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr