16. veljače 1947. Beograd – osuđen na smrt nacistički general Alexander Löhr

Foto: Wikimedia/Bundesarchiv

General-pukovnik Alexander Löhr bio je za vrijeme Trećeg Reicha zapovjednik njemačke vojske u jugoistočnoj Europi, pa tako i u NDH. Imao je dugu karijeru još davno prije toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kao mladić bio je vojnik u austrougarskoj vojsci, a u samostalnoj Austriji između dva rata postao je čak i glavni zapovjednik austrijskih zračnih snaga.

Anschlussom Austrije Löhr je stupio u njemačku vojsku, točnije u ratno zrakoplovstvo (Luftwaffe) i napredovao je do visokog čina general-pukovnika (Generaloberst). Zapovijedao je zračnom flotom koja je bombardirala Beograd na početku Drugog svjetskog rata. Prema kraju rata upravljao je povlačenjem njemačkih snaga s jugoistoka Europe prema Njemačkoj.

Partizani su ga zarobili kod mjesta Topolšica u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema drugoj inačici priče, zarobili su ga Britanci i predali jugoslavenskoj vojsci.

Suđeno mu je u Beogradu i na današnji dan proglašen je krivim i osuđen na smrt. Smaknut je 26. veljače 1947. u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.