17. listopada 1933. – Albert Einstein napustio nacističku Njemačku

Foto: Orren Jack Turner, commons.wikimedia.org

Einstein je doznao da je njegovo ime na listi meta za ubojice uz nagradu od 5000 dolara. Jedan časopis proglasio ga je neprijateljem njemačkog režima uz napomenu da “još nije obješen”. U takvim uvjetima Einstein je odlučio ne vraćati se u domovinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitler je došao na vlast u Njemačkoj u siječnju 1933. godine. Einstein se u to vrijeme nalazio u SAD-u kao sveučilišni predavač. U travnju je nacistička vlada zabranila Židovima predavanje na sveučilištima. U svibnju je došlo do paljenja knjiga, među kojima i Einsteinovih djela. Nacistički ministar propagande Joseph Goebbels je izjavio: ‘Židovski intelektualizam je mrtav’. Einstein je doznao da je njegovo ime na listi meta za ubojice, uz nagradu od 5000 dolara. Jedan časopis proglasio ga je neprijateljem njemačkog režima uz napomenu da “još nije obješen”.

U takvim uvjetima Einstein je odlučio ne vraćati se u domovinu. Dobio je mjesto predavača na Sveučilištu Princeton u New Jerseyu i tamo je odlučio trajno ostati. Postao je američki državljanin 1940. godine. Njemačkog državljanstva se odrekao, no zadržao je švicarsko. Na Princetonu je ostao do kraja života, a ondje je i umro 1955. godine. Zanimljivo je da je Einsteinova prva supruga, također fizičarka, pohađala školu u Zagrebu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.