17. veljače 2001. umro je general Zvonimir Červenko, legenda Domovinskog rata, koji je izdao zapovijed za Oluju koja je pomela srpske okupatore!

Foto: Snimka zaslona

“Červenko je bio vođa, legenda Domovinskog rata, ponizan, skroman, ali velik čovjek. On je paradigma hrvatskog branitelja i stvarni simbol pobjedničke Hrvatske vojske. Povijest je htjela da upravo taj čovjek bude na čelu vojske u vrijeme operacije Oluja, koju danas proučavaju najveći vojni stručnjaci”, rekao je lani ministar obrane Damir Krstičević u povodu obilježavanja 28. godišnjice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga RH na vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman gdje je održan okrugli stol o generalu Zvonimiru Červenku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na montiranom procesu i pod nadzorom UDBA-e, osuđen je na godinu i pol stroge robije te gubitak čina i prava na mirovinu zbog zastupanja hrvatskih interesa. Zbog toga je do 1990., premda visoko obrazovan, radio kao inkasator Radio-televizije Zagreb.

Upravo je general Červenko bio na čelu Hrvatske vojske kada je izdana zapovijed za Oluju koja je pomela neprijateljsku srpsku vojsku s okupiranog teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi navijači su izradili mural u čast Oluje i družili s ratnim veteranima 2. brigade u Petrinji:

Photo:udruga2gbr-gromovi.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojnu karijeru Zvonimir Červenko je počeo na zagrebačkoj Vojno-tehničkoj akademiji, na kojoj je poslije punih 19 godina bio i predavač. U vrijeme Hrvatskog proljeća vidjevši nepravdu i progone koji se čine Hrvatima i hrvatskom narodu digao se u zaštitu svog naroda po cijenu i karijere i slobode. Bio je odlično situirana osoba kao potpukovnik JNA, ali radije je stao uz svoj hrvatski narod nego šutke pognuo glavu kao mnogi iz tadašnjeg hrvatskog komunističkog vodstva.

Osuđen je na godinu i pol stroge robije te gubitak čina i prava na mirovinu zbog zastupanja hrvatskih interesa.

Zbog toga je do 1990. radio je kao inkasator Radio-televizije Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Junaci Oluje – mladi izrađuju grbove pobjedničke Hrvatske Vojske 

Photo:udruga2gbr-gromovi.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Početkom rata predsjednik Franjo Tuđman nudio mu je mjesto ministra obrane, ali Červenko je to odlučno odbio s komentarom da je vojnik, a ne političar. Organizirao je obranu Zagreba prije početka rata, blokadu neprijateljskih vojarni i organizirao osnivanje 14 zagrebačkih ratnih brigada.

U siječnju 1992. Červenko postaje zapovjednik hrvatskog domobranstva, odnosno zamjenik načelnika Glavnog stožera za Domobranstvo.

Vrhunac vojne karijere Zvonimir Červenko doživio je neposredno prije vojno-redarstvene operacije Oluja, kada je na mjestu načelnika Glavnog stožera naslijedio generala Bobetka. Na dužnosti načelnika GS OS RH bio je od 15. srpnja 1995. do 16. studenog 1996. godine.

Za njegovog zapovijedanja izvedena je i najuspješnija Operacija Oluja. Predsjednik Franjo Tuđman ga je umirovio u studenom 1996.

Preminuo je na današnji dan 2001., te nije morao gledati ocrnjivanje Oluje, kojom je zapovijedao, organizirane od strane domaćih izdajnika i petokolonaša u politici i civilnom društvu, kao i progone i medijske laži na račun pobjedničkih generala i hrvatskih vojnika koje su počele dolaskom nove vlasti i nastavile se niz godina nakon toga.

Generale, počivaj u miru Božjem!

 

Sjećanje na velikane – hrvatski general i zapovjednik HV-a u vrijeme Oluje Zvonimir Červenko

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.