18. siječnja 1778. – James Cook otkrio Havaje

James Cook
Foto: wikimedia commons

James Cook najpoznatiji je britanski pomorac i istraživač. U pomorsku povijest upisao se brojnim nevjerojatnim pothvatima. Kao član britanske Kraljevske mornarice poduzeo je nekoliko pomorskih putovanja. Prvi je oplovio Zemlju od zapada prema istoku, otkrio je kontinent Australiju, a istraživao je i Novi Zeland te Novu Gvineju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na posljednjem, trećem putovanju, 18. siječnja 1778., otkrio je skupinu otoka u Tihom oceanu.

Radilo se o Havajima koje je Cook nazvao „Otočje Sandwich“ po svome pokrovitelju Johnu Montaguu, grofu od Sandwicha. To je onaj isti grof koji je izumio sendvič.

Cook je pristao u uvalu Waime na havajskom otočiću Kauai. Tamo je dospio s dva broda, Resolution i Discovery. Domorodačko stanovništvo pružilo je dobrodošlicu pridošlicama te su njihovom posjetu pripisali religijsko značenje, smatrajući kapetana Cooka reinkarnacijom njihova božanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nekoliko tjedana Cook i njegova ekspedicija napustili su Havaje, ploveći prema sjeveru u potrazi za prolazom između Atlantskog i Tihog oceana. U tome pothvatu nisu uspjeli te su bili prisiljeni vratiti se na Havaje.

Ovaj put Cook je pristao u svetoj havajskoj luci Kealakekua, čime je u očima domorodaca potvrđeno njegovo božansko poslanje. Cook i njegova posada iskorištavali su taj status uživajući u bogatstvima otoka.

Kada je jedan od članova posade umro, domoroci su uvidjeli da su i oni samo smrtnici te su odnosi među njima zahladili. Do konačnog sukoba između posade i domorodaca došlo je kada je jedan od domorodaca ukrao brodić na vesla s broda Discovery, na što je Cook u metežu hicem iz pištolja ranio havajskog poglavicu Kalaniopuua. Domoroci su potom napali članove posade te je u tome sukobu i sam kapetan Cook ubijen. Dogodilo se to 14. veljače 1779. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanska ekspedicija naposljetku se vratila u Europu, a Havaji su, zahvaljujući njima, otkriveni njezinim stanovnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.