19. svibnja 1935. umro Lawrence od Arabije – život i smrt pustolova i engleskog obavještajca na Bliskom istoku

Foto: commons.wikimedia.org

Njegova smrt nije ostala potpuno uzaludna. Naime, jedan je neurokirurg proučavao njegov slučaj pada i pokrenuo akciju koja je dovela do obaveznog korištenja kaciga na motociklima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1935. umro je nakon tragične nesreće slavni istraživač, vojnik  i pripadnik engleske obavještajne službe T. E. Lawrence, poznatiji kao Lawrence od Arabije.

Lawrence od Arabije – britanska tajna služba među Arapima

Zanimljivo je da je Lawrence završio studij povijesti na Oxfordu s izvrsnim ocjenama. Postao je arheolog na Bliskom istoku, a kad je počeo Prvi svjetski rat Britanci su ga zbog njegovog znanja jezika i poznavanja te regije unovačili u obavještajnu službu bliskoistočnog štaba britanske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom Prvog svjetskog rata je kao časnik za vezu poslan među arapske pobunjenike protiv Turaka. Prva mu je postaja bio britanski Kairo i rad za tajnu službu. 1916. godine pridružio se šerifu Faisalu u kampanji protiv Turaka. Na Faisalov osobni zahtjev postao mu je savjetnik. Dokazao se kao vješti taktičar u pustinjskim uvjetima. Rat protiv Turaka nije bio velikog obima zbog beduinske naravi. Beduinski poglavari se nisu željeli boriti izvan svog teritorija, a i onda su se borili za novac. Tako da su te bitke u većini slučajeva bili okršaji u kojima je sudjelovalo par stotina Beduina. Jedina je “prava” bitka bila kod Tafile.

Pustolov do kraja života

Nakon rata radio je razne poslove. Bio je jedno vrijeme savjetnik Winstona Churchilla u Kolonijalnom uredu, no i dalje je težio za avanturom. Stoga se upisao u Kraljevsko zrakoplovstvo (RAF) pod lažnim imenom i počeo karijeru od dna, s najnižim činom. Kad je otkriven, izbacili su ga, a on se pod drugim lažnim imenom upisao u Tenkovski korpus. Na kraju su ga ipak primili u RAF, gdje je sretno proveo 10-tak godina, testirajući brze čamce. Nerado je otišao kad mu je konačno završio rok službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrt na motociklu

Privatno je Lawrence volio voziti motocikle. Svega dva mjeseca nakon završetka vojne službe, vozio se svojim motociklom Brough Superior SS100 (“Rolls Royce među motociklima”) po jednoj cesti u južnoj Engleskoj. Iznenada je ugledao dva dječaka na biciklima i pokušao ih je izbjeći. Izgubio je kontrolu nad motociklom i izbačen je preko upravljača.

Od pada je Lawrence umro nakon pet dana u bolnici, upravo na današnji dan 1935. godine. Njegova smrt nije ostala potpuno uzaludna. Naime, jedan je neurokirurg proučavao njegov slučaj pada i pokrenuo akciju koja je dovela do obaveznog korištenja kaciga na motociklima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije skoro pedeset godina Britanci su snimili još jedan u nizu epskih povijesnih spektakala. “Lawrence of Arabia” je za svojih 216 minuta filma dobio čak sedam nagrada Oscar i još više nominacija za razne filmske nagrade. Peter O’Toole je imao ulogu glavnoj junaka, a pomagali su mu i Anthony Quinn, Alec Guinness i Omar Sharif.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.