2. srpnja 1994. ubijen Andres Escobar – najpoznatije nogometno ubojstvo

alchetron.com

2. srpnja 1994. ubijen je Andres Escobar, nogometaš i reprezentativni branič Kolumbije. Mladić je izašao u noćni klub u Medelinu, a na izlasku su ga dočekala trojica muškaraca i usmrtila iz pištolja. Dok je u nogometaša ispaljivao šest smrtonosnih metaka, ubojica je navodno vikao: ‘Goooool!’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andres Escobar je na utakmici protiv SAD-a nes(p)retnom rekacijom poslao loptu u vlastitu mrežu i Kolumbija je ispala sa Svjetskog prvenstva 1994.

“Uvjeravam vas da se ništa čudno nije dogodilo u našoj grupi. Jednostavno, odigrali smo loše. Vidimo se uskoro jer život ne završava ovdje”, poručio je Escobar kolumbijskom narodu i navijačima poslije poraza od Amerikanaca u kolumni za El Tiempo.

Ta ga je izjava možda koštala života. Mnogi vjeruju u teoriju da je Andres Escobar ubijen jer su njegovim autogolom razne narko i mafijaške bande izgubile gomilu novaca na kladionici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namještanje za kladionice – rak rana nogometa

Naime, u nogometnom svijetu se danas vrti izuzetno veliki novac na svim razinama od transfera igrača, reklama, ulaznica, marketinga, kladionica i ostalog što prati današnji nogomet. Tamo gdje je veliki novac, vrlo brzo se javlja i kriminal.

Opće je poznato da je namještanje nogometnih utakmica posao u kojem glavnu riječ vodi mafija (organizirane kriminalne skupine), pa se tako sjećamo i slučaja namještanja utakmica u Hrvatskoj u aferi Offside gdje su sudjelovala i mnoga poznata nogometna imena poput bivšeg reprezentativca Jasmina Agića (14 utakmica za Hrvatsku), Čižmeka i drugih iz tri hrvatska prvoligaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinko Šaka, bivši trener u omladinskoj školi Dinama, priznao je krivnju zajedno sa Slovencima Lalićem i Suljićem za namještanje utakmica, te dobio zatvorsku kaznu kao pokajnik.

Sjećamo se i afere u Njemačkoj kada su postali “zvijezde” braća Šapina, Ante i Milan, zbog namještanja utakmica sa sucem Hoyzerom.

Osuda i kazna zatvora od dvije godine nije ih ohladila, već su u studenom 2009. drugi put pali u najvećoj kladioničarskoj aferi u povijesti europskog nogometa koja je obuhvatila desetak zemalja (među njima i Hrvatsku), a brojna uhićenja dogodila su se u Turskoj i Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.