22. rujna 1991. Svinjarevci (Vukovar) – nepoznati zločin nad Hrvatima

Foto: www.opcina-bogdanovci.hr

Na današnji dan 1991. dogodio se malo poznati pokolj u selu Svinjarevci pored Vukovara. U mjesto su upale četničke horde i JNA iz Srbije i ubile 34 mještana tog slavonskog sela. Jedna se osoba još uvijek vodi kao nestala.

Svinjarevci su danas selo u općini Bogdanovci sa 386 stanovnika u odnosu na prijeratnih 765. Smješteni su južno od Vukovara u blizini drugog hrvatskog mučeničkog sela Berak i velikog četničkog uporišta u Domovinskom ratu Negoslavci.

Posmrtni ostaci ubijenih ekshumirani su iz tri masovne grobnice i pojedinačnih grobnica, a spomen obilježje poginulima je na mjesnom groblju rad akademskog kipara Slavomira Drinkovića.

Svake godine se služi misa za sve poginule Svinjarevčane u crkvi svetog Martina.

Poznat je slučaj Maje i Dragana Jagrića koji su kao bebe (bili su poslani na sigurno) ostali bez roditelja koji su ubijeni u crvenom Yugu nakon što su pokušali pobjeći iz pakla Svinjarevaca na današnji dan. Njihova majka Zdenka imala je 26, a otac Damir 28 godina. Njih je pronašao vukovarski branitelj Stjepan Ivić. U automobilu su ubijene još dvije osobe iz Svinjarevaca, jedan muškarac i jedna žena.

Srpska vojska počinila je nebrojene zločine u istočnoj Slavoniji. Uslijed toga postoji niz mjesta zločina za koje zbog brojnosti hrvatska javnost nije upoznata. Svinjarevci su samo jedno od brojnih mjesta stradanja i zločina srpske vojske u istočnoj Slavoniji o kojima se malo zna.

Izvor: narod.hr