22. siječnja sveti Vinko – blagoslov i otvorenje radova u vinogradima kontinetalne Hrvatske!

wikipedia.org

Naši vinogradari slave danas „Vincekovo”, dan kada se obavlja blagoslov vinograda i kada se otvara sezona radova u vinogradima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinkovo, Vincekovo, uobičajeno je u našim kontinentalnim vinogorjima, a tek ponegdje se javlja i u hrvatskim primorskim područjima. 

 

Mnogo brige tijekom godine vinogradar ulaže u svoj vinograd, od proljeća kada obrezuje vinograd pa do jeseni kada bere grožđe. Vinogradar zna da mora obrezati trs, jer ako ga zapusti trs podivlja. Tako je i s našim vjerničkim životom, ako svoj život ne izgrađujemo na evanđeoskim zahtjevima i Božjim zapovijedima, zapuštamo onaj Božji dar vjere koji nosimo u sebi i propuštamo pridonositi prepoznavanju Božje ljubavi, dobrote i istine u društvu u kojemu živimo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime sveca kojeg danas slavimo dolazi od latinske riječi ‘vinco, vincere’ – pobijediti, te ponajprije znači ‘pobjedonosan’, ‘onaj koji pobjeđuje’, ‘onaj koji je određen pobjeđivati’. Sv. Vinko je odbio ponuđeno zatajenje Isusa Krista, iako je svoju krv prolio i umro za Isusa, danas ga slavimo kao pobjednika”.

U vrijeme progona cara Dioklecijana, oko godine 303.godine, na zapovijed prefekta Dacijana uhvatili su ga zajedno s Valerijem, u lancima ih odveli u Valenciju i bacili u zatvor. Ponudili su mu slobodu, ako javno spali Sveto pismo, ali je odbio. Valerija su pustili, ali su Vinka zadržali i podvrgli ga teškim mučenjima, a zatim ga bacili u ćeliju po kojoj su bili razbacani komadići oštrog stakla. Nakon silnih muka umro je 22. siječnja 304. ili 305. godine.

Kršćani su ga pokopali na današnjem Rtu svetog Vinka (Cabo de São Vicente, Algarve, južni Portugal).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.