24. kolovoza sveti Bartolomej – odani Kristov apostol i mučenik

Foto: commons.wikimedia.org

Danas slavimo svetog Bartolomeja, pučki Bartola ili Bartula, apostola, kojeg spominju evanđelisti Matej, Marko i Luka te Djela apostolska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po svemu sudeći radi se o Kristovom vjernom sljedbeniku, kojeg sveti Ivan naziva njegovim drugim imenom, Natanael. To je onaj prijatelj apostola Filipa, kojeg Isus pozdravlja kao pravog Izraelca, bez lukavstva i kojeg je, prije nego ga je Filip pozvao, vidio pod smokvom.

Baš on, Natanael Bartolomej, odvratio je na to Isusu: „Rabbi, ti si sin Božji! Ti si kralj Izraelov.“

Bartolomej je bio rodom iz Kane Galilejske, gdje trajnu uspomenu na njega čuva crkva posvećena njemu u čast. Jednostavan, pošten, dobronamjeran i iskren čovjek, nakon silaska Duha Svetoga nad apostole krenuo je naviještati Radosnu vijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema predaji propovijedao je evanđelje u Maloj Aziji, Etiopiji, Indiji i Armeniji, gdje je bio mučen na najokrutniji način.

Ogulili su mu kožu i potom mu odrubili glavu. 

To je mučeništvo prikazao veliki Michelangelo na svojoj veličanstvenoj slici Posljednjega suda u Sikstinskoj kapeli. Oderani Bartol drži svoju kožu u ruci, a na toj koži Michelangelo je naslikao svoj portret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegove su relikvije u VI. stoljeću prenesene na Zapad i danas se nalaze u Rimu, u svetištu svetog Bartola, podignutog na otočiću usred rijeke Tibera.

Last_judgement

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.