25. lipnja 1991. – Svim Hrvatima, Hrvaticama i građanima Hrvatske sretan Dan državnosti!

zastava
Foto: Getty Images

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj državni je praznik kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena 25. lipnja 1991. godine. Taj dan Hrvatski sabor donio je Ustavnu Odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je odluka građana Republike Hrvatske iskazana nareferendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Odmah nakon 25. lipnja jugoslavenska vojska JNA napala je Sloveniju, koja je donijela istu odluku, a 3. srpnja jugoslavenski tenkovi ulaze preko Dunava u Hrvatsku i okupiraju Baranju, te JNA uvodi teror i izvanredno stanje isključivo prema Hrvatima i Mađarima, tj. nesrbima. Ova događanja pokazala su da su sve proklamirane priče o Jugoslaviji kao “antifašističkoj državi svih naroda”, “o bratstvu i jednistvu” i “JNA kao garantu mira” – velikosrpske laži.

U stvarnosti, Hrvatska je u Jugoslaviji bila, de facto, okupirana, što su pokazali i događaji prilikom raspada te umjetne tvorevine. Tešku sudbinu Hrvatske nije doživjela druga država: niti jedna republika u zloglasnom SSSR-u, niti Slovaci u Čehoslovačkoj, niti itko drugi, svugdje je miran raspad svjedočio razlazu tih višenacionalnih država. Kraj Jugoslavija bio je trenutak koji su Srbi čekali – zauvijek se genocidom i etničkim čišćenjem riješiti “hrvatskog pitanja” i stvoriti na Veliku Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnja odluka posljedica referenduma iz svibnja 1991. godine

Jedna od ključnih stvari za ovu odluku bio je netom prije održani referendum. Građani Hrvatske su na refendumu u svibnju 1991. donijeli sljedeće odluke:

“1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. ( ZA 93,24% glasača)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.“ ( ZA  92,18% glasača).

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da “ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje”.

Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Što je rekao predsjednik Tuđman?

Da se Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom državom objavio je 25. lipnja 1991. hrvatskom narodu prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u govoru koji su putem radija i televizije pratili milijuni građana:

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta”, istaknuo je u tom povijesnom trenutku predsjednik Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Svim Hrvatima i Hrvaticama i svim građanima Hrvatske sretan Dan Državnosti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.