26. lipnja 1991. – napadom na Glinu počeo krvavi rat na Banovini

26. lipnja 1991. u ranim jutarnjim satima srpske paramilicije potpomognute jednicama JNA napale su policijsku postaju u gradu Glini. Time je započeo krvavi rat na Banovini u kojem su živote izgubili mnogi Hrvati s tog područja, a sve hrvatsko stanovništvo je bilo protjerano sa svih područja Banovine gdje su živjeli.

Rat se ubrzo proširio na ostale dijelove Banovine: Hrvatsku Kostajnicu, Hrvatsku Dubicu, Petrinju, Topusko i druga mjesta koja su postala žarišta velikih sukoba hrvatskih gardista i policajaca sa JNA, domaćim četnicima, kao i onima koji su došli iz Srbije.

Napad na policijsku postaju u Glini

Nakon što je sabor RH donio odluku o uspostavljanju suverene i nezavisne Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. jedinice JNA započinju sa razmještanjem po unaprijed određenim strateškim pozicijama. Kao razloge su naveli da samo „uspostavljaju tampon zone između pobunjenika koji se nisu slagali sa novom vlašću i ostalog stanovništva“. Situacija je jako napeta i u Glini gdje JNA zauzima pozicije sa 30 oklopnih vozila i kontrolira policijsku postaju u gradu u kojoj su bili hrvatski polocajci. Međutim, da uloga jedinica nije bila održavanje mira pokazuje drugo jutro 26. lipnja 1991. kada dobro naoružani pobunjenici napadaju policijsku postaju. U tom napadu gine policajac Tomislav Rom dok je pet policajaca ranjeno. Šesnaest hrvatskih policajaca paravojne srpske formacije zarobljavaju i odvode u zatvor smješten u gradu Kninu. Sve se to događa pred jedinicama JNA koje samo promatraju što se događa. Iako su paravojne formacije uspjele zauzeti PP Glina ubrzo u grad stižu specijalne jedinice ATJ Lučko koje stavljaju postaju pod svoj nadzor. Nakon što su specijalci zauzeli policijsku postaju oko nje se počinju razmještati oklopnjaci JNA otvoreno pokazujući na čijoj su strani.

JNA na strani pobunjenika

Kako su jedinice JNA držale policijsku postaju u okruženju a sa njom i policajce u postaji paravojne formacije su bez problema uspostavljale kontrolu nad gotovo cijelim gradom. Jedino nisu mogli zauzeti postaju i dio grada prema Petrinji pod imenom Jukinac jer su te položaje držale policijske snage. 27. srpnja 1991. ohrabrene zbog pomo

i koju su dobivale od JNA neprijateljske paravojne formacije krecu u konačan napad na policijsku postaju i naselje Jukinac te zauzimaju grad. Pripadnici policije se zajedno sa stanovništvom povlače prema Gornjem i Donjem Viduševcu koji uskoro također dolaze na udar neprijatelja.

Ratni zločinac „kapetan Dragan“ sudjelovao u napadu na Glinu

U napadima na Glinu po prvi puta se spominje i Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan, inače povratnik iz Australije koji u vojnom kampu Golubić kraj Knina uspostavlja bazu za obuku specijalnih jedinica. Kapetan Dragan je osmislio i proveo napad na Glinu, a postoji i snimka na kojoj se nalazi pred policijskom postajom i govori pored osvojenog policijskog bova. Inače Kapetan Dragan je osmislio i operaciju „Žaoka“ no ta operacija je već na samom početku doživjela neuspjeh sve dok se kao i u slučaju Gline nisu uplele jedinice JNA koje su pobunjenicima pružile neophodnu pomoć da nastave sa agresijom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: LAz17