27. lipnja 1991. Osijek – crveni fićo, simbol otpora malog čovjeka prema agresiji, ušao u povijest Domovinskoga rata

crveni fićo
Foto: Snimka zaslona

Na današnji dan 27. lipnja 1991. dogodio se u Osijeku jedan od najupečatljivijih događaja iz Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sam osvit početka Domovinskog rata „crvenog fiću“ osječkih registracijskih oznaka bezobzirno je pregazio tenk T-55 Jugoslavenske narodne armije, pri prolasku kolone tenkova JNA gradom Osijekom.

Kad je vidio demonstraciju sile golemih tenkova koji su se kroz grad Osijek Vukovarskom kretali u smjeru zapada, Branko Breškić bez razmišljanja je krenuo s benzinske postaje, gdje je točio gorivo u „crvenog fiću” i krenuo za kolonom tenkova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po tvrdnjama očevidaca hrabri Branko je s prijateljem pretekao kolonu tenkova i na sigurnoj udaljenosti iskočio iz auta napravivši tako prepreku tenkovima. Tenk je naišao na prepreku, legendarnog osječkog „crvenog fiću“, i smrskao ga.

Snimka toga trenutka u lipnju 1991. obišla je svijet, a “fićo” crvene boje ušao je u legendu i kolektivno pamćenje hrvatskog naroda.

Branko Breškić, hrabri vlasnik „crvenog fiće“, postao je ubrzo hrvatski branitelj, preživio rat i umro 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.