27. svibnja 1933. umro Vjekoslav Spinčić – istarski pravaš i borac za hrvatsku Istru

Foto: snimka zaslona

Nemojmo zaboraviti istaknute Hrvate Istre, pravaše i borce za hrvatsku nacionalnu stvar u Istri, kao što su Matko Laginja, Matko Mandić, Eugen Kumičić i Vjekoslav Spinčić. Svi oni su se borili za Hrvatsku i Istru. Nisu stavljali sebe ispred svojih ideja i borbe za hrvatsku Istru, kao što danas čine mnogi političari i u Istri i Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1933. godine umro je u Sušaku jedan od tih pravaša: Vjekoslav Spinčić, rođen u Spinčićima kraj Kastva.

Nakon studija teologije u Gorici i Trstu zaređen je 1872. za svećenika, a potom je studirao povijest i zemljopis u Pragu i Beču. Radio je kao nastavnik na Učiteljskoj školi u Kopru i školski nadzornik u kotarima Kopar i Volosko, a iz Učiteljske škole u Gorici otpušten je 1892. jer je na Gospodarskoj izložbi u Zagrebu izjavio da Istra pripada Hrvatskoj.

Uz Matka Mandića, Eugena Kumičića i Matka Laginju najistaknutiji je djelatnik drugog naraštaja preporoditelja među Hrvatima u Istri te jedan od prvaka Stranke prava u Istri. Godine 1908. odbio je priznati sporazum Hrvatsko-slovenske narodne stranke s Talijanskom liberalnom strankom o uređenju političkih odnosa u Istri. Bio je dugogodišnji predsjednik prostvjetnog Društva Sv. Ćirila i Metoda za Istru, a iz političkog života se povukao razočaran prepuštanjem Istre Italiji 1920. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.