29. ožujka 2017. Novi Sad – u Srbiji se javno pjevaju četničke himne na ulicama, stadionima, pravoslavnim crkvama uz veličanje velikosrpstva

Foto: Fah

Zloglasna fašistička i četnička himna „Spremite se, spremite četnici“, pod kojim su ubijene desetine tisuća Hrvata, muslimana, Albanaca i drugih, danas se javno izvodi i pjeva u Srbiji kao da se radi o nekom šlageru. Ulice, stadioni, djeca u pravoslavnim crkvama, širom cijele Srbije pjevaju se četničke pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je samo dokaz da Srbija ne samo da nije odstupila od genocidnih četničkih i fašističkih ideja iz ratova 1990-ih, već je cijelo društvo i država duboko prožeta četničkom fašističkom ideologijom velikosrpstva, mržnje i genocida.

To priznaju i sami mediji u Srbiji. Pjesmu “Sprem’te se sprem’te četnici” čuli ste sigurno mnogo puta i ona je neizostavna u skoro svakom navijanju, a tijekom 90-tih postala je svojevrsna himna Srba koji su sa njom na ustima ginuli po ratištima širom SRJ, piše Telegraf.rs

Valja dodati srpskom Telegrafu, da nisu samo Srbi ginuli pod tom pjesmom i kokardom, već i počinili brojne masovne i normalnom čovjeku nezamislive zločine od Vukovara preko Škabrnje do Srebrenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četnici hodaju ulicama Vukovara i javno pozivaju na klanje Hrvata

Pjesma nije originalno nastala u II. svjetskom ratu, nego je za te prilike modificirana i prilagođena veličanju generala vojske Jugoslavije (JVO) Dragoljuba Mihailovića. Sam nastanak pjesme veže se uz Balkanske ratove početkom 20. stoljeća, i vrijeme kada je Srbija okupirala i anektirala Makedoniju prije I. svjetskog rata.

Jedno takvo skandalozno pjevanje ove četničke himne dogodilo se u središtu Novog Sada 29. ožujka 2017. godine, na zaprepaštenje Mađara, Hrvata i drugih naroda Vojvodine. Novi Sad je do stvaranja Jugoslavije bio grad u kojem su Srbi bili tek značajna manjina, a danas nakon 100 godina su velika većina u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je četništvo javno priznata i poželjna kategorija u profašističkoj Srbiji, svjedoči i okupljanje četnika Ravnogorskog pokreta svake godine u ožujku mjesecu. Tako je bilo i 2019. godine kada se Ravnom Gorom, središtem četničkog pokreta u Srbiji, orilo „Spremte se, spremte četnici“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nogometni stadioni su mjesto u Srbiji gdje desetine tisuća, uglavnom mladih, pjeva ovu pjesmu. Osobito je to prisutno na stadionu Crvene Zvezde gdje cijeli stadion složno pjeva ”Spremte se, spremte četnici”. Skandalozno i zastrašujuće je da se toliko masovno, otvoreno i bez bilo kakvog straha od kazne, u Srbiji pjevaju četničke pjesme i time veličaju velikosrpsku zločinačku ideju.

Da ima imalo razuma, svi akteri javnog života u Srbiji trebali bi se odmah dignuti na noge te najstrože osuditi te se ispričavati svim nacionalnim manjinama, žrtvama četnika u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu i samoj Srbiji (Sandžak i drugi dijelovi Srbije).

Da, četnici su ubijali osim drugih naroda i Srbe, često brutalno klanjima i mučenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo zamislite da u Njemačkoj od 80 milijuna stanovnika samo 100 ljudi javno zapjevaju nacističku pjesmu, što bi bilo u medijima, politici i javnosti?

Četnički pokret davno je osuđen kao fašistički. Veličanje četništva je javno i masovno veličanje zločina i pozivanje na rat. Sami srpski mediji, kako smo citirali, da se s tom pjesmom „ginulo za srpstvo“ u ratovima 90-ih. Nije se samo ginulo, nego je pod tom pjesmom i kokardom počinjeno tisuće mučenja, progona i ubijanja od Vukovara, Srebrenice, Tovarnika, Škabrnje, Prijedora, Foče, Kosova i svih mjesta gdje god su četnici „ratovali“.

Ne moramo citirati kako pjesma glasi jer već sama pozadina te pjesme bi trebala biti dovoljna da se cijeli svijet digne na noge. Srbija je danas praktički fašistička država, jer Srbija svake godine u sve većoj mjeri slavi četnički pokret te ga je čak sud Srbije službeno rehabilitirao rehabilitacijom vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića.

Svaki Hrvat, svaki građanin Europe i svijeta trebao bi biti šokiran i zgrožen da se u 21. stoljeću na sva zvona u jednoj državi otvoreno veliča fašistički pokret pun mržnje i rasizma, sa stigmom masovnih zločina kroz cijelo 20. stoljeće od Balkanskih ratova do završetka rata na Kosovu krajem istog stoljeća.

S vremena na vrijeme, vrlo često, u pjevanje četničkih pjesama se uključe i pravoslavni svećenici u raznim zemljama svijeta. Čak i djecu na vjeronauku uče četničke pjesme, što se vidi na donjem videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.