3. siječnja 1892. J.R.R. Tolkien – pisac književnih djela koje milijuni ljudi i danas obožavaju!

gospodar prstenova
Foto: enciklopedija.hr

Gospodar prstenova jedna je od najpopularnijih i najomiljenijih knjiga modernoga doba, a ništa manji uspjeh nije njezin autor postigao niti televizijskom ekranizacijom nastalom pod redateljskom palicom Petera Jacksona nakon Tolkienove smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djela J. R. R. Tolkiena ostat će ‘živa’ i ‘aktualna’ još dugo, a mnogi ih stavljaju na pijedestal moderne (fantastične) književnosti.

J. R. R. Tolkien bio je uvjereni katolik, a sama trilogija “Gospodar prstenova” počiva na kršćanskom nadahnuću.

Svjetsku slavu stekao je trodijelnim romanom Gospodar prstenova (The Lord of the Rings, 1954–55), koji je ekranizirao redatelj Peter Jackson (2001–03). Iznimno je popularno i njegovo djelo Hobit (The Hobbit, 1937). Od filoloških studija ističe se Beowulf: čudovišta i kritičari (Beowulf: the Monsters and the Critics, 1936). Svojim je djelom znatno utjecao na fantastiku kao žanr u književnosti, na filmu te u likovnoj umjetnosti (strip).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan, 3. siječnja 1892., prije pune 124 godine, rođen je zasigurno jedan od najutjecajnijih pisaca prošloga stoljeća John Ronald Reuel Tolkien, zaslužan za svima nam dobro poznat svijet Međuzemlja u koji je smjestio svoja brojna djela, prije svega “Gospodara prstenova” i “Hobita” čijim smo ekranizacijama na početku 21. stoljeća i svjedočili.

Tolkienova obitelj njemačkog je porijekla, a neki izvori spominju čak i plemićko porijeklo toga prezimena, povezujući ga čak i s kućom Hohenzollern, njemačkom vladarskom dinastijom koja je vladala Pruskom, Njemačkom i Rumunjskom. Ipak, sam J.R.R. nikada nije nosio plemićku titulu, pa čak ni onu “viteza” kakva se obično dodjeljuje zaslužnim pojedincima od strane britanske krune, no, to ne znači da su njegovi počeci bili siromašni, već upravo suprotno.

Tolkien je rođen materijalno potkovanoj obitelji. Otac Arthur bio je bankovni menadžer, a majka Mabel držala je sva četiri zida kuće. Malo je poznato kako Tolkien nije rođen na “Otoku”, već u gradu Bloemfontein u Slobodnoj Državi Oranje, britanskoj južnoafričkoj koloniji. Dvije godine nakon Johnova rođenja, rođen je i Hilary Arthur, njegov mlađi brat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu stvari kreću nizbrdo za Tolkiena – u njegovoj trećoj godini, dok se ostatak obitelji nalazio u posjetu obitelji u Engleskoj, umire mu otac, a obitelj ostaje bez prihoda. Radi toga, majka Mabel seli u kuću svojih roditelja, no ne zadugo pa se nakon značajnijeg “seljakanja” konačno s djecom nastanjuje u Sareholeu, današnjem Hall Greenu. Upravo će taj kraj ponajviše inspirirati Tolkiena, do te mjere da će ime “Bag End”, naziv farme svoje ujne Jane, koristiti u svojim djelima (dom Bagginsa).

Upravo je katolička vjera još jedna od stavki koje su uvelike obilježile Tolkienov život. Bio je predani katolik do smrti do te mjere da je uvjerio C.S. Lewisa, autora Kronika iz Narnije i velikog prijatelja, da odbaci ateizam i pređe na kršćanstvo.

Zbog katoličke vjere na koju je njegova majka Mabel 1900. godine prešla, njena baptistička obitelj uvelike je protestirala pa nije ni čudo da je, zbog svega nagomilanog, i umrla 1904. od dijabetesa u svojoj 34. godini života. Tako su 12-godišnji John i 10-godišnji Hilary postali siročad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Moja draga majka bila je mučenica i ne događa se uvijek da Bog tako olako podari put svojim velikim darovima kao što je to napravio s Hilaryjem i sa mnom, podarivši nam majku koja se ubila od rada i muke da bi osigurala očuvanje naše vjere, napisao je J.R.R. Tolkien devet godina nakon njene smrti.

U jednom od svojih pisma, Tolkien je izrazio divljenje svojoj ženi na samoj volji da se uda za nekoga bez posla, s malo novca i bez ikakvih izgleda u životu, osim onoga da će biti ubijen u “Velikom ratu”. Na našu sreću, u ratu ga smrt nije snašla, što se ne može reći za njegove ratne drugove koji su, gotovo svi, poginuli. Loše zdravlje spasilo je J.R.R.-a od slične sudbine te je upravo radi toga vraćen u Englesku na čijem je tlu nastavio služiti do 1920. godine, izašavši iz vojske s činom poručnika.

Od 1920. godine vraća se jezikoslovstvu, prevođenju književnih radova, ali i pisanju. Za potonje je najplodonosniji bio njegov posao profesora pri sveučilištu Pembroke (zaposlen 1925. godine) gdje je napisao Hobita i prva dva sveska Gospodara prstenova.

John Ronald Reuel Tolkien bio je otac četvero djece, od kojih su tek Christopher, koji je zaslužan za dovršavanje brojnih nedovršenih djela svojega oca, te Priscilla Mary Anne na životu. Upravo su njegova brojna djeca bila poticaj Tolkienu za pisanje jer su i Hobit i Gospodar prstenova isprva bili samo “priče za laku noć”, a kasnije su postali izvor nadahnuća za cijeli svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

J. R. R. Tolkien bio je, kao što je rečeno, uvjereni katolik, a sama trilogija “Gospodar prstenova” počiva na kršćanskom nadahnuću.

Tolkien je umro 1971. godine, u svojoj 82. godini života, dvije godine nakon Edith.

 

Gospodara prstenova (uz prvu knjigu o Međuzemlju – Hobita) Tolkien je završio nakon nekoliko godina intenzivnog rada. Jedna od prvih recenzija proizašla je iz pera upravo C. S. Lewisa, koji je uto već i završio svoje Narnijske kronike (koje je Ronald, usput budi rečeno, smatrao apsurdnima). Lewis je tada napisao: ‘Iskapio sam bogat kalež i utažio dugotrajnu žeđ. Jednom kad priča započne uspon ravnomjeran i po velebnosti i po strahotama (koje ublažavaju zeleni predjeli bez kojih bi doista bile nepodnošljive) gotovo je neusporedivo s ijednim djelom u cijelom rasponu pripovijedne umjetnosti koju poznajem. (…) Nijedna romanca ne može s takvim samopouzdanjem odbaciti optužbe o eskapizmu. Ako i u čemu griješi, griješi u suprotnome: pobjeda zamalo propale nade i nemilosrdno umanjivanje izgleda za uspjeh junaka gotovo su nepodnošljivo bolne.’

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.