30. listopada 1991. – 3. siječnja 1992. : Orkan 91 i prve velike pobjede Hrvatske vojske

Na današnji dan, 30. listopada 1991., donesena je odluka o početku akcije Hrvatske vojske pod imenom Orkan 91, koja je trajala do 3. siječnja 1992. kada je prekinuta zbog potpisivanja Sarajevskog sporazuma.

Tom bitkom oslobođeni su veliki dijelovi Hrvatske u zapadnoj Slavoniji i spriječen je naum odsijecanja Slavonije.

U hrvatskom narodu je stvoren veliki polet i nada u pobjedu nad nadmoćnim neprijateljem, a raskrinkan je i mit koji se gajio u Jugoslaviji o „srpskom junaštvu“ koji čak ni udruženi sa JNA nisu uspjeli nadvladati hrvatskog vojnika i čovjeka.

Stanje prije bitke

Početkom listopada 1991. pobunjeni Srbi zapadne Slavonije uz svesrdnu pomoć Banjolučkog korpusa i dijela Bjelovarskog korpusa JNA uspjeli su zauzeti značajan dio planinske zapadne Slavonije, prije svega planine Papuk, Psunj i Ravnu Goru te jugoistočni dio Bilogore. Također, pod svojim nadzorom su imali posavsko područje između Nove Gradiške i Novske. Njihova najjača uporišta bili su Okučani te jugoistočno područje Pakraca.

Neposredno su bili ugroženi gradovi Nova Gradiška, Novska, Pakrac, Daruvar, Požega,Grubišno Polje, Orahovica, Slatina i Virovitica. Postojala je realna opasnost da u jednom snažnom prodoru zauzmu virovitičko-slatinsko područje, izbiju na madžarsku granicu i odsijeku slobodni dio Slavonije oko Osijeka i Vinkovaca. Time bi se ovi gradovi-heroji našli u poziciji Vukovara, a Srbi bi bili blizu ostvarenja svog cilja o granici do Virovitice.

JNA je imala planove daljnjeg prodora u Slavoniju, od Orahovice preko Našica. Planirali su s leđa napasti Osijek, Đakovo i Vinkovce, čime bi se hrvatske postrojbe našle rascjepkane u nekoliko nepovezanih enklava.

U slučaju takvog razvoja događaja mogao bi se očekivati brz pad preostalog slobodnog dijela Slavonije i nesagledivu humanitarnu katastrofu.

Prvi napad HV-a u području Virovitice i Bilogore

Prvi značajniji protunapad hrvatskih postrojbi koje su tek bile u formiranju bila je akcija Otkos 10, koja je počela dan kasnije od odluke o akciji Orkan 91, kao dio te akcije,  koja je odgurnula opasnost od Virovitice i Grubišnog Polja, te oslobodila velike dijelove tog područja.

U nastavku akcije, koja je potrajala do primirja, HV je postizala uspjeh za uspjehom i oslobađala velike dijelove Slavonije.

Prva velika pobjeda Hrvatske vojske

Operacija Orkan 91 bila je prva velika pobjeda Hrvatske vojske. Oslobođena je gotovo cijela zapadna Slavonija i uspješno neutralizirano 21 srpsko uporište. Oslobođena je cijela planina Papuk, od Orahovice do Daruvara, kao i planina Ravna Gora.

Oslobođeni su Voćin i Lipik, te cijeli niz sela, a obranjen je i grad Pakrac koji je bio pred padom.

Spriječen je plan odsijecanja Slavonije, područje Virovitice, Slatine i Orahovice te Podravska magistrala i pruga prema Osijeku ostali su sasvim sigurni, a prometnicom Pakrac-Požega  bilo je moguće prometovati, iako uz veliki oprez.

Neprijatelj je odbačen od Nove Gradiške i Požege.

Bojišnica se stabilizirala i takva je ostala sve do operacije Bljesak.

S obzirom da je operacija Orkan ’91 bila iznimno uspješna i izvedena odmah iza uspješne operacije Otkos 10, bila je znak da je Hrvatska vojska prerasla u ozbiljniju vojnu silu sposobnu poduzimati napadne akcije i osloboditi velika područja okupirane zemlje na radost hrvatskog naroda.

Izvor: