4. svibnja 1655. Padova – znate li tko je izumio klavir?

Klavir kojega je izradio Cristofori, foto: LPLT, commons.wikimedia.org

Bartolomeo Cristofori rođen je na današnji dan u talijanskom gradu Padovi. Nešto prije 1700. godine izmislio je novo glazbalo – klavir (glasovir). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji je dan 1655. rođen znameniti Bartolomeo Cristofori, čovjek koga se općenito smatra izumiteljem klavira. Cristofori je rođen u talijanskom gradu Padovi, koji je u to doba pripadao Mletačkoj Republici. Po zanimanju je bio izrađivač instrumenata. Do njegovog je uspona došlo 1688. godine, kad ga je zaposlio toskanski princ Ferdinand iz znamenite dinastije Medici. Princ Ferdinand bio je prijestolonasljednik velikog vojvodstva Toskane i obično ga se oslovljava titulom “veliki princ” (tal. Gran Principe). Bio je poznat kao velik pokrovitelj glazbenika i njegovo je financiranje Cristoforija izgleda omogućilo nastanak klavira.

Kad je dobio posao kod “velikog princa” u Firenci, glavnom gradu Toskane, Cristoforiju su bile 33 godine. Već je prije vjerojatno eksperimentirao s novim oblicima glazbala. Posao u Firenci, gdje je dobio vlastitu radionicu, omogućio mu je nastavak pronalaženja novih dizajna. Bilo je to doba baroka, a u upotrebi je već bio znatan broj različitih instrumenata s tipkama (virginal, spinet, čembalo).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemoguće je točno odrediti kad je Cristofori izradio prvi klavir. Pretpostavlja se da je to učinio već prije 1700. godine (neki navode 1698. godinu). Klavir se na talijanskom jeziku zove “pianoforte”, od čega je nastao naziv “piano” koji se za klavir koristi u engleskom i francuskom jeziku. Naziv “pianoforte” dolazi od talijanskog “piano e forte” što znači otprilike “tiho i glasno”. Naime, Cristoforijev je klavir mogao svirati i tiho i glasno, jer se zvuk proizvodio udarom batića po žicama. Koliko se jako udarilo prstom toliko je jak bio zvuk. Napomenimo da se u hrvatskom jeziku za klavir koristi i naziv glasovir.

Bartolomeo Cristofori umro je 1731. godine, u dobi od 75 godina. Do danas su se sačuvala samo tri klavira koja je izradio. Po jedan od tih klavira nalazi se u New Yorku (najstariji), Rimu i Leipzigu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.