5. listopada 1991. Odlučujuća bitka za Nuštar – legendarna tenkovska bitka za vrata Vinkovaca

nuštar
Foto: snimka zaslona

Blatnog, hladnog jesenjeg jutra 5. listopada 1991. počela je odlučujuća bitka za Nuštar, a time i za istočni dio Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To pitomo slavonsko selo nadomak Vinkovcima prvi je put granatirano potkraj srpnja, zbog čega su njegovi stanovnici morali u izbjeglištvo. Kada je 15 kilometara udaljeni Vukovar ostao u okruženju, jugovojska je sve češće granatirala Nuštar. Okupacija obližnjih Marinaca, ekonomije Henrikovci i Cerića dovela je slabo naoružane branitelje u težak položaj, piše HRT.

Žestoki napadi agresorske vojske

Žestoki napadi svim raspoloživim sredstvima počeli su dva dana prije odlučujuće bitke. Neprijatelj je osvojio strateški važan položaj Zidine, a onda krenuo u samo selo. Hrabri su branitelji uništili najmoderniji tenk T84 i transporter pa su se napadači nakratko povukli da bi zatim ostatke već razorenih kuća zasuli svom raspoloživom tehnikom, uključujući i aerosolnu bombu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji Nuštra sa zebnjom su čekali oklopno-pješački napad iz poznatih uporišta. Cilj agresora bio je dvorac u kojem je bilo zapovjedništvo branitelja, čime bi si otvorili put prema Vinkovcima.

Prošli su centar i došli do crkve Duha Svetoga što je ujedno bio njihov najdublji prodor. U međuvremenu, braniteljima je stigla pomoć u ljudstvu i oružju pa su zaustavili i uništili znatan dio tehnike okupatorske JNA.

Posebno se istaknuo poznati lovac na tenkove Andrija Andabak

Posebno se istaknuo poznati lovac na tenkove Andrija Andabak. Gubitnici su se naposljetku povukli, ali su za odmazdu zasuli Nuštar stotinama granata. Ni jedna kuća nije pošteđena velikosrpskog bijesa, selo je izgledalo sablasno. Nakon neuspješnog pokušaja proboja postalo je jasno da upravo zahvaljujući srčanim braniteljima iz gotovo cijele Hrvatske velikosrpski planovi neće uspjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuštar je nekoliko puta bio polazišna točka za probijanje blokade oko grada heroja Vukovara, no zbog nadmoći u tehnici vukovarski branitelji ipak su ostali u okruženju. Potpuno iscrpljeni, neki od njih uspjeli su se nakon okupacije grada probiti do Nuštra.

Povratak mještana Nuštra počeo je već u proljeće 1992. a zadnje su granate nekadašnja vrata Hrvatske zasule u vrijeme pobjedničke Oluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.