50. Festival kajkavskih popevki u Krapini – retrospektiva pjesama koje su postale sinonim Hrvatskog zagorja

Krapina, 12.9.2015 - Retrospektivom najpoznatijih popevki u protekla 49 izdanja, večeras je u Krapini, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, održan Festival kajkavskih popevki na koji je, izravno s posjeta u BiH-a, stigla i predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ua

Retrospektivom najpoznatijih popevki u protekla 49 izdanja, u subotu navečer u Krapini je u sklopu Tjedna kajkavske kulture, održan 50. Festival kajkavskih popevki na kojeg je izravno iz posjeta BiH, stigla i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dobro mi došel prijatelj“ i „Na Sleme“ u izvedbi Radeka Brodarca, zatim „Gde si sad moj prijatelj“ Drage Diklića, „Popevka za ljubav, a suze za kraj“ Tereze Kesovije, „Teku dana, teku cajti“ i „Cajti lepi, cajti grdi“ Krunoslava Kiće Slabinca te „Oko jene hiže navek tiči lete“ Gabi Novak, kao i „Suza za zagorske brege“ u izvedbi „Groovy a capelle“ samo su neke od ukupno tridesetak popevki izvedenih večeras u Festivalskoj dvorani u Krapini.

Riječ je o retrospektivi najpoznatijih pjesama u prethodnih 49 festivala koje su postale sinonim za pjesme Hrvatskog zagorja i kajkavsku popjevku.

U retrospektivi je uživala i predsjednica Grabar Kitarović, a novinarima je prije početka Festivala izjavila da uvijek zbog njega rado dolazi u Krapinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koje su joj pjesme iz retrospektive najdraže, rekla je da se teško odlučiti za bilo koju, no izdvojila je „Dobro mi došel prijatel“ i „Suza za zagorske brege“. Tu je pjesmu, istaknula je Grabar-Kitarović, često pjevala za vrijeme rada u diplomaciji.

Zagorcima i kajkavcima poručila je da budu svoji i da i dalje skladaju tako lijepe pjesme.

Jako mi je drago da se Zagorje dobro razvija i da je to jedan od krajeva u kojem se i gospodarstvo razvija. Mislim da može biti primjer drugim krajevima u Hrvatskoj. Moj je cilj jednakomjeran razvoj Hrvatske i povezivanje čvršće naših krajeva. Zato sam ja tu kao rođena čakavica ipak uživam i u ovom našem ‘kaju’, rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival kajkavskih popevki Krapina jedan od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala, a po prvi je put održan 1966. godine.

Prvog festivala sjetio se i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, podsjetivši da su svi važniji hrvatski glazbenici sudjelovali na Festivalu u proteklih 49 godna. Naglasio je da je 50. jubilej prilika da se zahvali svima koji su sudjelovali na organizaciji Festivala svih ovih godina.

Ideja za organizaciju Festivala pojavila se sredinom šezdesetih godina kada su u cijelom društvu, pa tako i u Hrvatskom zagorju, događale brojne promjene. U Krapini je nastala težnja da se stvori nešto novo, što će privlačiti veći broj posjetitelja, posebice nakon izgradnje autoputa prema Mariboru. Pa iako je isprva namjera bila da se organizira zbor tamburaških zborova, odluka je pala na organizaciju krapinskoga Festivala zabavne glazbe, skladane na podlozi kajkavskoga melosa i tekstova pisanih kajkavskim narječjem. Festival je jako brzo postigao veliku popularnost i pozornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proteklih pedesetak godina puno se toga mijenjalo i dopunjavalo, da bi cjelokupni događaj izrastao u Tjedan kajkavske kulture, najznačajniji kulturni i zabavni događaj u Hrvatskom zagorju.

Tijekom 50 godina Festivala izvedeno je gotovo 2.000 novih skladbi, a najpopularnije od njih mogle su se čuti večeras u Krapini. Festivalska dirigentska palica od 2008. godine je u rukama Siniše Leopolda, a večeras su mu u tome pomogli Antuna Tomislav Šaban i Krešimir Batinić. Najduži staž umjetničkog direktora Festivala kajkavskih popevki od 35 godina, ima, pak, maestro Stjepan Mihaljinec.

Mihaljinec je, naime, jedan je od utemeljitelja Festivala u Krapini 1966. godine, a umjetnički direktor bio je do do 2005. godine.

Prije večerašnje retrospektive najpoznatijih popevki Festivala, jučer je održana večer „Novih popevki“ na kojoj su, između ostalih, nastupili Mirko Cetinski, Gordana Ivanjek Tušek, Adam Končić i Sandra Bagarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.