6. travnja Blaženi Michele Rua – tko je bio prvi salezijanc i desna ruka velikog don Bosca?

Foto: Wikimedia Commons

Blaženi Michele Rua, talijanski svećenik, salezijanac, zamjenik i prvi nasljednik osnivača salezijanaca, velikog don Bosca, rođen je 9. lipnja 1837. u Torinu, kao najmlađi od devetero djece Giovannija Battiste Rue.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osmoj godini ostao je bez oca, a školu je do trećeg razreda pohađao kod Braće kršćanskih škola. Trebao se zaposliti u torinskoj tvornici oružja, gdje je radio i njegov otac, ali mu je don Giovanni Bosco, školski ispovjednik, predložio da školovanje nastavi u njegovom oratoriju, u torinskoj četvrti Valdocco. Don Bosco je jednog dana dijelio svojim učenicima medaljice. Michele je stajao posljednji u redu i kad se pojavio pred don Boscom, on mu je pružio praznu šaku i rekao: „Uzmi, Michele, uzmi!” „Što ću uzeti?”, upitao je dječak. Tada je don Bosco drugom rukom raspolovio otvoreni dlan i proročki nagovijestio: „Nas dvojica ćemo sve dijeliti napola, tuge, radosti i rad.”

Michele je kao prijatelj budućeg sveca, Domenica Savija, bio uzoran oratorijanac i apostol među svojim prijateljima.

Položio je 25. ožujka 1855. zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti te postao prvi salezijanac. Poučavao je matematiku i vjeronauk, pomagao u blagovaonici, na dvorištu, u kapeli. Navečer je kao don Boscov tajnik prepisivao njegova pisma i rukopise za knjige, a na kraju učio za školu. Ozbiljno se pripremao za svećenički poziv. Kad je u studenom 1856. umrla don Boscova majka Margherita, Michele Rua doveo je u oratorij svoju majku Giovannu Mariju i ona se idućih dvadeset godina brinula za don Boscovu mladu duhovnu obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Michele je 1858. postao upravitelj oratorija u Valdoccu, a za svećenika je zaređen 28. srpnja 1860. Pratio je don Bosca na mnogim putovanjima. U Mirabellu Monferratu (provincija Alessandria, Pijemont) otvorio je 1863. prvi salezijanski centar izvan Torina i postao njegov rektor. Bio je prvi ravnatelj salezijanskih sestara, Kćeri Marije Pomoćnice kršćana, osnovanih 1872. godine. U studenom 1884., četiri godine prije don Boscove smrti, papa Leon XIII. imenovao je don Michelea Ruu don Boscovim zamjenikom i nasljednikom. Don Michele, prozvan „Živim pravilom” („Regola vivente”), zbog svoje stroge vjernosti redu, znatno je ojačao salezijanski duh i proširio misijsko djelovanje, a družba je u njegovo vrijeme zabilježila veliki rast.

Imao je dar čitanja srdaca, proročanstava i ozdravljanja. Preminuo je na današnji dan, 6. travnja 1910., u Torinu. Papa Pavao VI. proglasio je Michelea Ruu blaženim 29. listopada 1972. i ustvrdio da je on, „najvjerniji, najponizniji i najodaniji don Boscov duhovni sin od izvora načinio veliku rijeku”. Njegove relikvije počivaju u torinskoj bazilici Marije Pomoćnice kršćana.

Danas su salezijanci, odgajatelji mladih, najveći katolički red u svijetu s posebnom misijom odgoja u uzburkanom i zbunjujućem svijetu 21. stoljeća koju više nego uspješno čine i među Hrvatima u Hrvatskoj i BiH, te u cijelom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.