61. Splitsko ljeto otvoreno premijerom opere ‘Samson i Dalila’

Split, 14.7.2015 - 61. Splitsko ljeto zapoèelo je premijerom opere ''Samson i Dalila'' Camille Saint-Saënsa. foto HINA/ Mario STRMOTIÆ/ iš

Premijerom opere “Samson i Dalila” Camillea Saint-Saënsa na pozornici splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) je u utorak na večer otvoreno 61. Splitsko ljeto na kojem će tijekom 32 festivalska dana umjetnici nastupiti na 19 lokacija u 52 izvedbe opernih, dramskih, plesnih predstava, koncerata, mjuzikala te izložbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnje Splitsko ljeto održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike, a njezin izaslanik Andro Krstulović Opara je otvarajući Splitsko ljeto istaknuo kako je nacionalni karakter te manifestacije svojim pokroviteljstvom prisnažila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Kažu da ovogodišnje Splitsko ljeto nema više nacionalni karakter. Pozdravljam najave ministra kulture Šipuša (Berislava) koji želi zakonski regulirati i te kriterije, odajem priznanje gospodinu Golovki (intendantu splitskog HNK-a), njegovim suradnicima i umjetnicima što su unatoč svemu stvorili ovogodišnji festival na radost vjerne ali i buduće publike koja, siguran sam, neće primijetiti izostanak tog atributa”, istaknuo je Krstulović Opara.

Podsjetio kako su se, u vezi sa Splitskim ljetom, i lani čuli poruke i upozorenja, prigodničarska nadanja i prijateljski apeli a, kako je dodao, “primili smo pokoju lekciju i što smo od toga zapamtili?”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Već sutra se u vijećima, kabinetima i po hodnicima upravnih zgrada radilo nešto posve drugo, uglavnom suprotno deklariranom. Svjedoci smo da je protekle godine naš teatar i Splitsko ljeto prečesto bilo na naslovnicama, ali ne zbog umjetnosti, ne zbog publike”, dodao je Krstulović Opara aludirajući na poteškoće glede organiziranja Splitskog ljeta.

Ministar kulture Berislav Šipuš je u svojem obraćanju čestitao organizatoru ovogodišnjeg Splitskog ljeta – Gradu Split i splitskom HNK, te je poručio kako nas sljedećih mjesec dana, koliko traje Splitski ljeto, čeka pregršt glumačkih, opernih, koncertnih i glazbenih ostvarenja visoke klase.

“Splitsko ljeto čini identitet grada i države”, rekao je ministar Šipuš, čiji je dolazak na pozornici i kratko obraćanje popraćeno s nekoliko zvižduka iz publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Ivo Baldasar je poručio kako je Splitsko ljeto perjanica hrvatske kulture. Po Baldasarevim riječima, Splitsko ljeto je okosnica splitskog turizma i “zaštitni dio splitskog kulturnog identiteta”.

Uvod u otvaranje 61. Splitsko ljeto bi je program nazvan “Šušur prid teatrom” upriličen na Trgu ispred splitskog HNK-a. Tom je prigodom glumac Mirko Kraljev s balkona teatra pozvao publiku na Splitsko ljeto, a na kazališnu zgradu je podignuta festivalska zastava.

Premijera opere “Samson i Dalila” izvedena je pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića. Protagonisti su bili prvakinja splitske Opere Terezija Kusanović i talijanski tenor Leonardo Caimi u naslovnim ulogama, te bugarski bariton Ventseslav Anastasov u roli Dagonova velikog svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.