7. ožujka sveta Perpetua i Felicita – tko su afričke kršćanke zaštitnice katoličke Katalonije?

svete zaštitnice

Premda je moderna Katalonija bila u 20. stoljeću sklona socijalističkim i lijevim idejama, katoličanstvo tamo ima još uvijek tvrde i čvrste temelje. Današnje svete zaštitnice su Perpetua i Felicita, zaštitnice Katalonije rođene na oblalama sjeverne kršćanske Afrike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je kršćanstvo u sjevernoj Africi, koja je bila potpuno evangelizirana i prihvatila Krista, potpuno uništeno invazijama islama. Posljednje grupe kršćana u Egiptu izvrgnute su strašnom teroru islamskih fanatika i ubojica.

Mučeništvo za Krista Gospodina podnijele su u velikom amfiteatru sjevernoafričkog grada Kartage (današnji Tunis), zajedno s još trojicom katekumena i vjeroučiteljem Saturusom. Dogodilo se to za vladavine rimskog cara Septimija Severa koji se svojim progonima osobito okomio na katekumene, pripravnike za krštenje i novokrštenike.

O njihovoj smrti izvještaj je napisao slavni kršćanski pisac Tertulijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perpetua, rođena 181., bila je žena plemenita roda, ljepotica, majka novorođenčeta, kći poganina i kršćanke, sestra dvojice kršćana. Okrutni mučitelji nimalo se nisu obazirali na njezino majčinstvo ni na potrebe novorođenog djeteta. Njezin otac pokušao ju je nagovoriti da se odrekne Krista, ali Perpetua je to odbila.

Felicita je bila njezina vjerna služavka i prijateljica, bivša robinja, također obraćenica, koja je iako trudna, svoju gospodaricu pratila i u smrt. Perpetua je ostavila dijete, muža, roditelje i braću te vjernost Kristu pretpostavila svemu, kao i Felicita. Felicita je neposredno prije smaknuća rodila djevojčicu.

Bile su najprije bačene pod divlja goveda da ih žive zgaze i probodu rogovima, a zatim su im odrubljene glave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrabro su izdržale okrutno mučeništvo, koje se dogodilo na današnji dan, 7. ožujka 203. godine. Imena dviju svetih afričkih mučenica ušla su i u rimski kanon, prvu euharistijsku molitvu i spominjala se stoljećima. Njihova smrt je snažan primjer sestrinske ljubavi u Kristu, kojem su ostale vjerne sve do smrti.

Potresna povijest njihova mučeništva nadahnula je mnoge umjetnike, a katolici Katalonije i danas se utječu zagovoru i molitvi ovih dviju Kristovih sljedbenica.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.