8. ožujka 2007. Josip Broz Tito – tamne strane života, brojnih brakova i afera jugoslavenskog diktatora i zločinca

Foto: commons.wikimedia.org; fotomontaža: narod.hr

Josip Broz Tito je 1952. godine oženio čak 31 godinu mlađu Jovanku Budisavljević. Tito je tada imao čak 60 godina, a Jovanka tek 29 godina. Prije toga, jugoslavenski diktator već je imao život opterećen brojnim skandalima sa ženama, razvodima brakova i seksualnim aferama. U Jugoslaviji se o tome šutjelo ili čak takav život prikazivao u simpatičnom tonu prikazivanjem lika Josipa Broza kao ‘velikog zavodnika i ljubavnika’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Titovim brakovima redovito se radilo o ženama daleko mlađim od njega, tako da je prva Titova žena Ruskinja Pelagija Belousova imala je nenavršenih 15 godina kada se udala za Tita, prema pisanju blic.rs.

Za razliku od hrvatskih medija, srbijanski mediji već desetljećima slobodno i javno pišu o tamnim stranama Titovog života i imidža koji je pažljivo “peglan” u vrijeme Jugoslavije. Mediji su Srbiji već godinama redovito pišu o tome, premda je upravo Tito Srbima donio najveće blagodati i mogućnost vladanja u Jugoslaviji, a sam bio i naredbodavac i nadziratelj poratnog genocida nad hrvatskim narodom. Što je bio jedan od uvjeta za novu velikosrpsku Jugoslaviju pod poznatom Đilasovom “Hrvati moraju umrijeti da bi Jugoslavija živjela”, o čemu je govorio NHR-ov Tomislav Jonjić 

Tako srbijanski mediji pišu o brojnim seksualnim i vanbračnim aferama Josipa Broza, bez apologija i sladunjavosti kojom hrvatski mediji uljepšavaju tamne strane diktatora i komunističkog gospodara života i smrti čiji je režim odnio stotine tisuća života.  O brojnim aferama i seksualnim skandalima Josipa Broza su pisale u nastavcima i Večernje novosti u ožujku 2007. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Broz Tito je 1952. godine oženio čak 31 godinu mlađu Srpkinju iz Hrvatske Jovanku Budisavljević. Mnogi su već tada pisali o političkom braku koji odražava “Jugoslaviju u malom”. Ako je i bilo tako, Tito je znao odabrati lijepu i puno mlađu ženu od njega, kao i što je činio prije Jovanke. Tito je tada imao 60 godina, a Jovanka 29 godina. Prije toga, jugoslavenski diktator već je imao život opterećen brojnim skandalima, razvodima brakova i seksualnim aferama, a u Jugoslaviji i Hrvatskoj danas se o tome šutilo ili čak prikazivalo u simpatičnom tonu i prikazivanjem Tita kao ‘velikog ljubavnika’.

Beogradski dnevni list Blic objavio je tekst u kojem se navode poimence sve Titove žene. Povjesničari i novinari koji su do sada objavili nekoliko knjiga o Titu kažu da se on ženio četiri puta i imao mnogo više poznatih ljubavnica.

– Prva njegova žena bila je Ruskinja Pelagija Belousova koja je imala nepunih15 godina kada se udala za njega. On je tada bio u Rusiji u zarobljeništvu. Vjenčali su se i dobili dijete Žarka. Preselili su se u Hrvatsku, ali se ona poslije nekog vremena vratila u Rusiju, gdje se preudala. Iako su se razišli, ona je tamo baš zbog njega pala u nemilost, pa je čak bila i na prisilnom radu, rekao je za Blic Momčilo Jokić, autor knjige Tajni dosje – Josip Broz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak s Pelagijom Tito je raskinuo u travnju 1936. godine da bi se pola godine poslije, ponovno u Moskvi, oženio se po drugi put i to s Njemicom Johanom Anom Koenig. U tekstu se navodi da se radilo o bivšoj ženi jednoga visokog njemačkog dužnosnika koji je dolaskom na vlast Hitlera bio uhićen i osuđen na 15 godina zatvora. Ona je potom prebačena u Moskvu, gdje je dobila drugo ime, Lucija Bauer, i udala se za Tita preuzimajući njegovo lažno prezime Valter. Prema nekim podacima Tito ubrzo napušta Moskvu, dok je Lucija Bauer strijeljana pod lažnom optužbom da je bila njemački špijun.

Treća njegova supruga bila je Herta Haas (22 godinmlađa od Tita) bogata Slovenka židovskog porijekla, koja je za Tita, prema navodima povjesničara, bila i najznačajnija od njegovih žena.

– Upoznali su se u Parizu 1937. godine. Dobili su sina Mišu, koji je i danas živ. Međutim, dok je bio u braku s njom, već je “obradio””Davorjanku Paunović Zdenku (29 godina mlađu od Tita 29 godina). Ona mu je bila tajnica. S Hertom se rastao poslije samo četiri godine, a njegova romansa s Davorjankom više nije bila tajna. Njegovi tadašnji suradnici čak su tvrdili da je njihova ljubav bila izuzetno strasna i često toliko glasna da je tajnik partijske organizacije Vrhovnog štaba morao otići k Titu da ga upozori na to. U međuvremenu Davorjanka se razboljela od tuberkuloze i umrla, a Tito je tražio da bude pokopana pokraj njegove rezidencije u Beogradu. Neki podaci govore i da je poslije njene smrti pokušao vratiti bivšu suprugu Hertu Haas koja je ga odbila. Ona je umrla prije otprilike dvije godine u Beogradu, a interesantno je da o svome životu s Titom nikad nije govorila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrta i zadnja njegova žena bila je Jovanka Budisavljević, poslije Broz, koju je upoznao tijekom desanta na Drvar.

– Čak se i špekulira da je ona namjerno dovedena kako bi mu se umilila, osvojila njegovo povjerenje i utjecala na to da se i on malo smiri jer je, kada su žene u pitanju, u to vrijeme bio je nezasitan. Još tada je zapravo počela njihova “igra”, rekao je Jokić.

Govoreći o Titovim ženama, Jokić kaže da su oduvijek postojale velike kontroverze oko njega i njegovog života. Dodaje i kako je interesantno da su sve njegove žene i ljubavnice imale nekakve veze s poslom te da to, prema njegovu mišljenju, nije slučajno nego da je bilo i dio strategije.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Danas se u Zagrebu i Hrvatskoj, ponovno puštaju „pokusni glasovi“ da bi jugoslavenski diktator i zločinac mogao dobiti ulicu ili trg u Zagrebu, na zgražanje demokratskog i slobodoljubivog svijeta.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.