8. veljače 1992. Albertville – hrvatski stijeg prvi put na Olimpijskim igrama

Na današnji dan 8. veljače 1992. prvi puta u povijesti zavijorila se Olimpijskom igrama hrvatska zastava! Bilo je na Zimskim OI u Albertvillu kada je naša zemlja prvi puta nastupila nakon tek nedavnog međunarodnog priznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanom otvaranju hrvatsku zastavu je nosio je klizač Tomislav Čižmešija.

Iako je nastup u Albertivilleu protekao bez osvojene medalje, ove Igre ostaju zauvijek zapisane u povijesti hrvatskog sporta.

Olimpijsku delegaciju predstavljalo je 4 natjecatelja u 2 sporta. Prvi sportaši koji su predstavljali ratom zahvaćenu Hrvatsku u povijesti Olimpijskih igara bili su: Vedran Pavlek (skijanje), braća Tomislav i Željka Čižmešija (klizanje) , te Siniša Vukonić (nordijsko skijanje).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te iste godine Hrvatska je sa uspjehom prvi puta nastupila i na Ljetnim OI u Barceloni: sjajna generacija košarkaša predvođena Draženom Petrovićem osvojila srebrnu medalju u finalu sa američkim „dream teamom“, a tenisači dva Gorana, Ivanišević i Prpić, po dvije brončane medalje (pojedinačno i parovi).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.