Akademik Nikša Gligo izabran za člana Akademije Europe

Akademik Nikša Gligo izabran je 13. kolovoza za člana Akademije Europe (Academia Europaea). Riječ je o znanstvenoj akademiji osnovanoj 1988. s ciljem promicanja vrijednosti europskog sustava obrazovanja i istraživanja, priopćila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosi (HAZU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Academia Europaea ima oko 2800 članova iz 35 država Europe i osam izvaneuropskih zemalja, a među njima su i 52 dobitnika Nobelove nagrade. Sjedište Akademije je u Londonu, a uredi su joj i u Grazu, Barceloni, Bergenu i Wroclawu.

Akademik Nikša Gligo istaknuti je hrvatski muzikolog. Rođen je 1946. u Splitu, a 1969. je diplomirao komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te 1973. muzikologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani gdje je 1983. i doktorirao. Usavršavao se na sveučilištima u Njemačkoj i SAD-u. Od 1988. Radi kao docent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 2003. izabran za redovitog profesora u trajnom zvanju.

Kao gostujući profesor predavao je na nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj i inozemstvu. Za redovitog člana HAZU, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju, izabran je 2006., a od 2011. član je Predsjedništva HAZU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavio je pet knjiga i preko stotinu znanstvenih i stručnih tekstova na hrvatskom, njemačkom, engleskom i francuskom jeziku u Hrvatskoj i u drugim zemljama.

HAZU navodi kako su osnovna područja znanstvenih interesa akademika Nikše Glige glazba 20. stoljeća (posebno suvremena hrvatska glazba), glazbena terminologija i semiotika/semiografija glazbe. Svojom je znanstvenom i nastavnom djelatnošću na tim područjima bitno proširio znanstvene muzikološke spoznaje u Hrvatskoj i inozemstvu. Akademik Gligo dao je i važan doprinos standardizaciji hrvatskog glazbenog nazivlja.

Od redovitih članova HAZU članovi Akademije Europe su i akademici Ivo Šlaus (od 1988.), Sibe Mardešić (od 1989.), Viktor Žmegač (od 1991.), Marko Tadić (od 2000.), Ivica Kostović (od 2004.) i Milena Žic Fuchs (od 2013.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.