Alan Bjelinski o baletu ‘Petar Pan’: Velika je vrijednost da domaći autor izvodi priču koja je imala uspjehe u istom teatru

Foto: snimka zaslona

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu priprema Petra Pana, posljednji ovosezonski premijerni naslov središnje nacionalne kuće, u koreografiji uspješnoga talijanskog baletnog umjetnika Giorgia Madije i pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, a biti će premijerno biti izveden 30. lipnja 2016. u 19,30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako su djeca čitala Petra Pana, ili ako roditelji znaju priču o Petru Panu, znaju da je to priča o dječaku koji nikada nije niti odrastao. U priči se isprepliće i borba i opstanak i posebna zemlja, ljubav. Balet traje oko sat i 20 minuta na glazbu moga oca, Brune Bjelinskog. Velika je vrijednost kad domaći autor, s domaćim ansamblom izvodi jednu prekrasnu priču koja je prije 50 godina imala velike uspjehe na premijeri u istom tom teatru. Kasnije je igrala i u Beču, a postavljala se i u još nekim drugim mjestima. Provjerena predstava s razigranom maštom koreografa Giorgia Madije, koji je jedan od vodećih koreografa sada u svijetu”, istaknuo je za narod.hr Alan Bjelinski.

“Osim Brune Bjelinskog imamo puno hrvatskih autora koje treba puno češće i više izvoditi. Naša publika, osim stručne, to ne poznaje toliko”, zaključio je.

Foto: HNK Zagreb
Foto: HNK Zagreb

Koreograf, redatelj i oblikovatelj svjetla je Giorgio Madia, dirigent Alan Bjelinski, scenograf Kinsun Chan, kostimografkinja i asistentica koreografa Adriana Mortelliti, dramaturginja Annegret Gertz, redatelj zračnih scena Ran Arthur Braun, baletni majstor Mihaela Devald, asistent scenografa Ante Serdar, asistentica kostimografkinje Tihana Cizelj, Tehnički supervizor zračnih scena Jacob Sebastian Malm i autori cvjetnog uzorka Marina Marić i Damir Medvešek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastupaju: Kornel Palinko kao Petar Pan, Catarina Meneses kao Zvončica, Iva Vitić Gameiro kao Wendy, Gianmarco Beoni kao Michael, Adam Harris kao John, George Stanciu kao Kapetan Kuka, Rieka Suzuki kao indijanska princeza, Guilherme Gameiro Alves kao indijanski princ, Milka Hribar Bartolović kao Gospođa Darling, Natalia Horsnell kao vila i ostali.

Priča o “dječaku koji nije želio odrasti” jedna je od najuspješnijih i najpopularnijih dječjih priča svih vremena ispričana generacijama djece, koju je uspješan škotski pisac James Matthew Barrie 1904. prvi put postavio kao kazališnu dramu u Londonu. U nizu različitih adaptacija ta je drama (koju je Barrie potom napisao u formi romana) ispričana na pozornicama i ekranima diljem svijeta te ponajviše u spavaćim sobama milijuna djece.

Pedeset godina nakon svjetske premijere u Zagrebu, balet Petar Pan vraća se na pozornicu središnje nacionalne kuće; naime, 1966. ovaj je balet za djecu komponirao čuveni skladatelj Bruno Bjelinski za kojega se može reći kako je uistinu bio hrvatski skladatelj svjetskih obzora. Djelo je praizvedeno iste godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, prema zamisli i u koreografiji Nenada Lhotke, a pod ravnanjem Mire Belamarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski baletni umjetnik i koreograf Giorgio Madia poznat je po svojemu osebujnom umjetničkom rukopisu kojim kroz niz zapanjujućih i atraktivnih kazališnih spektakala, poput Alisine zemlje čudesa i Oz – divan čarobnjak (koje je osmislio za Državni balet u Berlinu), posljednjih godina privlači pozornost na najznačajnijim europskim kazališnim pozornicama.

Uz knjigu o izmišljenome liku Petru Panu, odrastali su naraštaji djece diljem svijeta, sanjareći kako će Petar i Zvončica sletjeti upravo na njihov prozor i odvesti ih u nezamislive pustolovine. Smatramo da će gledatelji svih uzrasta s uzbuđenjem prihvatiti ovu jedinstvenu priliku, evocirajući pritom uspomene iz djetinjstva te zajedno s članovima HNK-a otputovati u fantastičnu zemlju Nigdjezemsku!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.