Banksy grafitima oslikao Gazu

Anonimni britanski ulični umjetnik Banksy napravio je niz murala diljem Gaze, a fotografije jednog od svojih dosad politički najprovokativnijih umjetničkih projekata postavio je na svoju službenu web stranicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među grafitima koje je taj tajanstveni umjetnik kojemu nitko ne zna identitet ostavio na ulicama Gaze su i lik uplakane žene s maramom na glavi, mračna scena dječjeg vrtuljka i bijela mačka podigute šape.

Prizor mačke Banksyjeva je poruka svijetu indiferentnom spram stradavanja u izraelsko-palestinskim sukobima. Ispod fotografije umjetnik je napisao kako je želio skrenuti pozornost na uništavanje Gaze – ali na internetu ljudi jedino žele promatrati sličice mačaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svoju je web stranicu postavio i video o Gazi naslovljen “Pronađite i vi u ovoj godini novo odredište” u kojemu promovira taj grad kao poželjno turističko odredište s tipiziranim porukama poput “Lokalnom je stanovništvu ovdje toliko dobro da nikada nikamo ne odlaze”, koje Banksy komentira s nastavkom “…zato što im nije dopušteno“.

Umjetnik poznat po satiričnoj uličnoj umjetnosti subverzivnih poruka u kojoj kombinira crni humor s grafitima napravljenim uz pomoć ličilačkih šablona, Banksy je svojevrsni fenomen u svijetu vrhunske umjetnosti.

Misterij koji obavija tog umjetnika koji nikada nije otkrio svoj identitet, te snažna poruka medija kojim se koristi – umjetnost grafita postala je simbol otpora kapitalizmu, povećava interes kupaca i cijenu njegovih djela koja su, paradoksalno, postala kolekcionarski tražena roba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine, njegov mural “Kissing Coppers” prodan je na dražbi u SAD-u za 575 tisuća dolara (gotovo 4 milijuna kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.