Biblija se i tijekom 2014. u hrvatskom jeziku potvrdila kao živa knjiga

Život Biblije tijekom 2014. godine u Hrvatskoj su obilježila brojna izdanja i aktivnosti potvrdivši staru ocjenu da se hrvatska kultura bez „knjige nad knjigama“ ne može zamisliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice tijekom 2014. godine izašlo je pet naslova Biblije za djecu, četiri oblika osmog izdanja “Zagrebačke“ ili „Jeruzalemske Biblije“ (meki, tvrdi i platneni uvez te skinplast), te dvosveščani naslov „Biblija u drami hrvatskoga ekspresionizma“. Znanstvena javnost posebno ističe dva književnoteorijska djela Jadranke Brnčić i Đurđice Garvanović-Porobija.

To, kao i podatak da se trenutačno rade najmanje dva nova prijevoda Biblije, u izdanju Hrvatskog biblijskog društva i Biblijskog instituta iz Zagreba, potvrđuje ocjenu jednog od najistaknutijih bibličara fra Bonaventure Dude kako je „hrvatski narod biblijski neishranjen“.

Hrvatska je književnost toliko prožeta biblijskom mišlju da se njezin znatan dio bez Biblije uopće ne može razumjeti – napisao je pjesnik i prevoditelj Marko Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je prisutna u narodnoj predaji, poslovicama, a kroz liturgiju vjernički puk kroz razdoblje od tri godine čuje najveći dio biblijskih tekstova.

Nova izdanja Svetog pisma pokazuju kako taj “neishranjeni” narod biblijsku hranu traži.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.