Biskup Uzinić: ‘HBK podupire Hrvate katolike u ostvarenju jednakopravnosti u BiH’

uzinić
Foto: Fah

Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić rekao je u ponedjeljak na zasjedanju Biskupske konferencije (BK) BiH u Sarajevu kako hrvatski biskupi podupiru svoje bosanskohercegovačke kolege u nastojanjima da tamošnji Hrvati katolici ostvare jednakopravnost u svojoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želim na početku izraziti blizinu i podršku biskupa Hrvatske biskupske konferencije vašim nastojanjima i težnjama za uspostavom pravednijih i boljih odnosa na društveno­političkoj razini, kako bi se zajamčila prava svih naroda u BiH, pa tako i hrvatskoga”, rekao je biskup Uzinić koji je na zasjedanju Biskupske konferencije BiH bio izaslanik HBK i njezina predsjednika, zadarskog nadbiskupa msgr. Želimira Puljića.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić izjavio je tijekom zasjedanja Biskupske konferencije kako ne može zaobići “društvenopolitičko stanje u BiH”, napose katolika u njoj. Istaknuo je kako se u zemlji provode “nepravedni zakoni i selektivan pristup provođenju daytona na štetu onih koji su najmanje brojni”.

Upozorio je i kako, unatoč brojnim pisanim zahtjevima i usmenim razgovorima, vlast u BiH nije zainteresirana za rješavanje pitanja denacionalizacije i povrata imovine koja se uništava ili preprodaje i prepisuje drugim vlasnicima. Kardinal Puljić dodao je kako vjerskim službenicima, unatoč tome što se obvezala, država ne regulira zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.