14.5. – Blagdan Uzašašća Gospodinova ili Spasovo

Danas slavimo Uzašašće Gospodinovo ili Spasovo, „drugi Uskrs“, blagdan koji se slavi 40 dana poslije Uskrsa. Prema Svetom pismu, Isus je 40 dana poslije uskrsnuća ostao na zemlji i ukazivao se apostolima i drugim učenicima. Prvoj se, po Svetom Pismu, ukazao Mariji Magdaleni, iako predaja govori da je prvo otišao do svoje majke Marije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslanice apostola (1 Kor 15) tvrde da se jednom ukazao više stotina ljudi. Na četrdeseti dan javio se svojim učenicima u Jeruzalemu. Rekao im je da ostanu u gradu i čekaju dolazak Duha Svetoga. Zatim ih je poveo na Maslinsku goru, podigao ruke i blagoslovio ih. Dao im je obećanje poslati Duha Svetoga, što se i dogodilo nakon deset dana na židovski blagdan Pedesetnice (Duhovi).

Evo kako biblijski tekst (Djela apostolska) dramatično svjedoči ovaj događaj Uzašašća:

Njima je poslije svoje muke mnogim dokazima pokazao da je živ, četrdeset im se dana ukazivao i govorio o kraljevstvu Božjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je jednom s njima blagovao, zapovjedi im da ne napuštaju Jeruzalema, nego neka čekaju Obećanje Očevo »koje čuste od mene: Ivan je krstio vodom, a vi ćete naskoro nakon ovih dana biti kršteni Duhom Svetim«.

Nato ga sabrani upitaše: »Gospodine, hoćeš li u ovo vrijeme Izraelu opet uspostaviti kraljevstvo?« 7On im odgovori: »Nije vaše znati vremena i zgode koje je Otac podredio svojoj vlasti. 8Nego primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.«

Kada to reče, bi uzdignut njima naočigled i oblak ga ote njihovim očima. 10I dok su netremice gledali kako on odlazi na nebo, gle, dva čovjeka stadoše kraj njih u bijeloj odjeći 11i rekoše im: »Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uznesen na nebo isto će tako doći kao što ste vidjeli da odlazi na nebo.«

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzašašću Gospodinovom posvećene su mnoge crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb – Sloboština, Županja, Korođ kod Tordinaca, Babina Greda, Ruševo kod Čaglina, Cerovnik kod Josipdola, Pakoštane, Cetina kod Civljana, Split-Mejaši, Mokošica kod Dubrovnika, Vitaljina u Konavlima, Novi Travnik, Petrićevac kod Banje Luke, Riđica kod Sombora).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.