Brazilski sud: ‘Riječ katolik nespojiva s organizacijom koja zagovara ubijanje nerođenih’

pobačaj
Foto: GettyImages

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris osvrnula se na odluku brazilskog suda da se iz organizacije koja se zalaže za ubijanje nerođene djece ukloni riječ – katolici, jer je riječ o nespojivosti između vrijednosti koje oduvijek promiče Katolička crkva i onoga za što se zalaže dotična organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

“U najmnogoljudnijem gradu u Brazilu, Sao Paulu, u četvrtak 29.10.2020. godine donesena je vrlo važna sudskaodluka. Naime, sudac drugostupanjskog suda Jose Carlos Ferreira Alves naložio je brazilskom NGO-u Katolici za pravo odlučivanja (Católicas pelo Direito de Decidir), koja se zalaže za ubijanje nerođene djece, uklanjanje riječ “katolik” iz imena njihove organizacije.

Sudac je u presudi utvrdio da postoji radikalna nespojivost između vrijednosti koje oduvijek promiče Katolička crkva i onoga za što se zalaže dotična organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac je također naglasio da Katolici za pravo odlučivanja nemaju odobrenje za upotrebu katoličkog imena, što zahtijeva Zakonik kanonskog prava. Organizaciji je zapriječena dnevna novčana kazna od približno 175 američkih dolara ako nastavi koristiti riječ „katolici“ u svom imenu.

Odluka je rezultat tužbe koju je podnio brazilski Don Bosco Center for Faith and Culture Association, a njihov predsjednik je izjavio da je “Crkva uvijek jasno osuđivala pobačaj kao težak grijeh protiv pete Božje zapovijedi “Ne ubij!”, te kako je uporaba katoličkog imena bila u svrhu subverzije i stvaranja konfuzije među ljudima.

U Brazilu su legalni pobačaji dopušteni samo u tri slučaja: trudnoće koja je posljedica silovanja, u slučaju rizika po život trudnice i anencefalije fetusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, Katolici za pravo odlučivanja izdanak su američkog NGO-a Katolici za izbor (Catholics for Choice), koja je oformljena početkom 1970-ih godina i koja je „imala svoje prste“ u pripremanju terena za donošenje zloglasne odluke Roe v. Wade koja je do danas u smrt poslala više od 60 milijuna američke nerođene djece.[1] Katolike za izbor i njezine sestrinske organizacije dosad su financirali Rockefeller FoundationFord Foundation i Playboy Foundation, inače poznate kao redoviti donatori najveće proabortivne organizacije, Planned Parenthood-a koja je osobito aktivna među siromašnim i crnačkim svjetskim stanovništvom. Najrani „dobročinitelji“ lažnih katoličkih organizacija bili su Religious Coalition for Abortion Rights (RCAR) and the National Abortion Rights Action League (danas NARAL).[2] Potonja je najpoznatija po tome što je pomoću lažnih anketa o smrtnosti ilegalnih pobačaja i širenjem laži i dezinformacija o Katoličkoj crkvi odigrala ključnu ulogu u legalizaciji pobačaju u SAD-u.[3]

Zaključno, bitno je naglasiti da ovom odlukom brazilskog suda nije ugrožena sloboda govora, već je zaštićeno pravo na ime i spriječena njegova zloupotreba u svrhu manipulacije društvom.”, priopćeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.