Brit Awards 2014.: David Bowie nagrađen kao najbolji britanski muški solo izvođač

Rock legenda David Bowie proglašen je najboljim britanskim muškim izvođačem na dodjeli Brit Awardsa u Londonu, iako nije bio osobno prisutan da preuzme nagradu, objavio je BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arctic Monkeys već treći su put nagrađeni u kategoriji najbolja grupa i najbolji album.
Ellie Goulding dobila je nagradu za najbolju britansku žensku izvođačicu, dok je pop grupa One Direction drugu godinu zaredom dobila priznanje za svoj globalni uspjeh.

Kate Moss preuzela je Bowiejevu nagradu i u njegovo ime pročitala govor pozivajući škotske glasače da glasuju protiv neovisnosti.

„Oduševljen sam ovom nagradom za najboljeg muškog izvođača, nisam li Kate? Da. Mislim da je divno ovako završiti dan. Veliko vam hvala i, Škotska, ostani uz nas“, bile su njegove riječi, kako ih je prenijela Kate Moss.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa One Direction dobila je nagradu za najbolji britanski video spot, prema glasovima publike.
Njihovoj pobjedi, za pjesmu Best Song Ever, pomoglo je 17,8 fanova koji ih slijede na Twitteru.

Svečanost dodjele u 02 Areni uveličalo je niz izvođača, uključujući Beyonce i Katy Parry, koja je imala šarenu točku s temom Egipta.

Ali Perryjeva je izgubila od Novozelanđanke Lorde u utrci za najbolju međunarodnu žensku izvođačicu.
Bruno Mars također je nastupio uživo, ubrzo nakon što je primio nagradu za najboljeg međunarodnog muškog izvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bowiejeva su konkurencija bili četvero puno mlađih kolega – Jake Bugg, Tom Odell, John Newman i dobitnik nagrade Mercury, James Blake.

Sa svojih 67 godina najstariji je dobitnik Brit Awards u povijesti ove nagrade, a posljednji ju je put dobio prije 18 godina.

Pjevač, koji je svoj album The Next Day objavio nakon stanke od 10 godina, prošli je put nagrađen kao najbolji britanski izvođač 1984. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali Bowie, koji veliki dio vremena provodi u New Yorku, nije prisustvovao dodjeli.
Noel Gallagher u svojoj je najavi nagrade primijetio: „Vi manijaci niste valjda mislili da će stvarno biti ovdje? David Bowie je precool za to.“

Svečanost je završila miksom pjesama u izvedbi Pharrela Williamsa i Nilea Rodgersa, koji su izveli Get Lucky Daft Punka, Chicov Good Times i Williamsov aktualni hit Happy.
Goulding je odnijela prvu nagradu večeri i rekla da je „iskreno šokirana“ i da se „trese“.

„Ovo mi toliko znači, ne mogu vam ni opisati,“ dodala je glazbenica.
Ovu nagradu, koju joj je uručio Prince, dobila je četiri godine nakon što je bila nagrađena po izboru kritičara, što je ove godine pošlo za rukom Sam Smith.

Arctic Monkeys ponovili su svoj trijumf iz 2007. i 2008. kao najbolja grupa, a frontman Alex Turner našalio se da su se kladili u pobjedu svojih rivala, One Direction.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza pozornice Turner je za njihov trijumf rekao: „Divan je to osjećaj. Divno je dobiti priznanje u noći koja slavi britansku muziku“.

„[Ali] koliko god je divno biti nominiran za nešto što ste sami stvorili, ne mislim nužno da je talent neke grupe glazbenika izravno proporcionalan veličini njihove vitrine s trofejima.“

„Mislim da nas svaka pobjeda približava albumu ili pjesmi prije svega,“ dodao je.
Iako je One Direction pokupio dvije nagrade, treću im je oduzela grupa Rudimental, koja je dobila nagradu za najbolji britanski singl za hit Waiting All Night.

Od tri nominacije, Bastille je osvojio nagradu u kategoriji britanskog novog izvođača, a francuski Daft Punk u kategoriji najbolje međunarodne grupe.

Po treći i posljednji put svečanost je vodio komičar i glumac James Corden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.