Četiri filma u hrvatskoj koprodukciji na festivalu u Goeteborgu

Hrvatski filmovi “Zagreb Cappuccino” Vanje Sviličić, “Otok ljubavi” Jasmile Žbanić te manjinske koprodukcije “Spomenik Majklu Džeksonu” Darka Lungulova i “Ničije dijete” Vuka Ršumovića bit će prikazani na Međunarodnom filmskom festivalu u Goeteborgu koji se održava od 23. siječnja do 2. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film “Zagreb Cappuccino” redateljice Vanje Sviličić na tom će festivalu imati međunarodnu premijeru, a bit će prikazan u programu Nya roester (Novi glasovi).

Riječ je o humornoj drami o dvije najbolje prijateljice, Petri i Kristini, djevojkama u ranim četrdesetima. Petra se razvodi, a Kika dolazi iz Koelna u Zagreb pružiti joj utjehu i potporu. Uz nekoliko šalica kave i kroz večernji izlazak upoznajemo njihove strahove, terete, njihovu samoću i nesigurnost.

Scenaristi filma su Vanja Sviličić i Ognjen Sviličić, a glavne uloge igraju Mila Elegović i Nela Kocsis. Direktor fotografije je Danko Vučinović, scenografkinja Ivana Škrabalo, a kostimografkinje Blanka Budak i Lidija Sertić. Producent filma je Damir Terešak iz producentske tvrtke MaXima film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Otok ljubavi” Jasmile Žbanić bit će prikazan u programu Den gudomliga komedin (Božanstvena komedija). Glavna junakinja filma je trudna Francuskinja koja živi u Sarajevu i s mužem Bosancem dolazi na odmor na istarski otok Sv. Nikola gdje susreću Floru, Rumunjku koja živi u Njemačkoj. Zaplet stvara kemija koja se razvija između nje i supružnika.

U filmu glume Ermin Bravo, Ariane Labed, Ada Condeescu, Leon Lučev, Branka Petrić Fehmiu, Franco Nero i Bojana Gregorić, scenarist je Aleksandar Hemon, kameru potpisuje Christine A. Meier, a montažu Isabel Meier. Producenti filma su Damir Ibrahimović i Leon Lučev, a nastao je kroz Produkciju Živa iz Hrvatske, Komplizen Film iz Njemačke, Okofilm iz Švicarske i Deblokadu iz Bosne i Hercegovine.

U istom programu bit će prikazana i hrvatska manjinska koprodukcija “Spomenik Majklu Džeksonu” u režiji Darka Lungulova. Radnja filma smještena je u malo, umiruće srpsko mjesto gdje živi vječiti sanjar Marko. Njegova žena Ljubinka, duboko razočarana, odlučuje napustiti i njega i gradić. Marko dolazi na ideju da spasi svoje mjesto i zadrži ljubav svog života izgradnjom spomenika Michaelu Jacksonu. Njegovi najbliži prijatelji uskaču u pomoć, ali gradonačelnik Dragan ima drugačiji plan i koristi nacionalističku grupu Čista Srbija da ga spriječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lungulov je i scenarist filma, kameru potpisuje Mathias Schoeningh, montažu Dejan Urošević, scenografiju Kiril Spaseski, a glazbu Dejan Pejović. Film je nastao u produkciji kuće Papa films iz Srbije i koprodukciji Propeler Filma iz Hrvatske, njemačkog AV Medien Penrosea i Dream Factoryja iz Makedonije.

U programu Festivalfavoriter (Favoriti Festivala) bit će prikazana manjinska hrvatska koprodukcija “Ničije dijete” redatelja i scenarista Vuka Ršumovića. Film govori o stvarnom dječaku kojeg su duboko u planinama u Bosni i Hercegovini pronašli lovci u proljeće 1988. i koji je potom završio u domu za nezbrinutu djecu u Beogradu. Duga i nimalo laka socijalizacija završava njegovim neočekivanim povratkom u Bosnu nekoliko godina kasnije u vrijeme ratnog vrhunca. Film je nastao u koprodukciji kuća Art & Popcorn i BaBoon Production iz Srbije te Kinorame iz Hrvatske. Snimatelj je Damjan Radovanović, montažer Mirko Bojović, a glazbu i dizajn zvuka potpisuju hrvatski autori Jura Ferina, Pavao Miholjević i Dubravka Premar. Hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić.

Međunarodni filmski festival u Goeteborgu pokrenut je 1979. godine te je postao najveći filmski festival u Skandinaviji, a s više od 200 tisuća posjetitelja godišnje spada i među najveće svjetske festivale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu jedanaestodnevne manifestacije ove će godine biti prikazano petstotinjak filmova iz 80 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.