Crkvišće u Gornjem Bukovlju – jedan od najvažnijih kasnoantičkih lokaliteta

Analize su potvrdile da je lokalitet Crkvišće u Gornjem Bukovlju, uz Lonju u blizini Varaždina i Kuzelin na Medvednici, jedan od najvažnijih istraživanih lokaliteta kasne antike u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, rekla je danas pročelnica Službe za arheološku baštinu Hrvatskoga restauratorskog zavoda Ana Azinović-Bebek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o kasnoantičkoj visinskoj utvrdi na strateškome, prirodno zaštićenom položaju nad rijekom Mrežnicom koja je bila dodatno osnažena obrambenim zidovima debljine oko dva metra i s najmanje dvije kule. Na najvišem dijelu platoa je jednobrodna kršćanska crkva sa sačuvanim ožbukanim subselijem, katedrom i vjerojatno sakrarijem, koji su standardni u kasnoantičkim crkvama, a radiokarbonska analiza potvrdila je da je nedvojbeno riječ o crkvi iz petog stoljeća, rekla je Azinović-Bebek predstavljajući novinarima taj lokalitet na području Karlovačke županije.

Govoreći kroz kontekst povijesnih zbivanja, razdoblje kasne antike vrijeme je pada moći Rimskoga Carstva i širenja kršćanstva, sa sve češćim i razornijim barbarskim upadima na teritorij Carstva (od trećeg stoljeća), što je, rekla je arheologinja Azinović-Bebek, rezultiralo napuštanjem nekih provincija i osnaživanjem sustava obrane Rimskoga Carstva na drugim pozicijama.

“Ovaj lokalitet možemo promatrati u kontekstu tipičnih obrambenih utvrda Carstva. Na temelju brojnih analogija s područja Slovenije, Austrije i sjeverne Bosne i Hercegovine može se zaključiti da je utvrda na položaju Crkvišću izgrađena u četvrtom stoljeću. Potvrda tome su i brojni pokretni arheološki nalazi”, istaknula je Azinović-Bebek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine provedena su geofizička istraživanja platoa koja su potvrdila da je tu bilo nekoliko objekata nepoznate namjene, rekla je, dodajući da se jedan, koji je istražen ove godine, može interpretirati kao smještaj za vojnu posadu. Riječ je o pravokutnom zidanom objektu dimenzija oko osam puta osam metara, prislonjenom na vanjski obrambeni zid.

Prilikom istraživanja pronađeni su mnogi nalazi kasnoantičke keramike, vojne opreme i oružja te predmeti za svakodnevnu uporabu, a pronalazak devet primjeraka rimskog novca iz cijeloga četvrtog stoljeća potvrdio je dataciju i interpretaciju lokaliteta Crkvišća.

Potvrda da je crkva građena u petom stoljeću dokaz je da je kršćanstvo tada već bilo ukorijenjeno na ovim područjima, istaknula je Azinović-Bebek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraženi lokalitet danas se prekriva geotekstilom te će dijelom biti prekriven i zemljom da se ne smrzne, a sljedeće godine, rekla je, nastavit će se istraživati ponajprije još dvije pozicije zidanih objekata.

Iduće godine ići će se i dublje jer se na objektu uz vanjski obrambeni zid došlo do prapovijesnog sloja i naselja iz brončanog doba, istaknula je Azinović-Bebek, dodajući da je za to novac osiguran jer je riječ o trogodišnjem projektu koji je počeo 2012. godine, ali je zbog važnosti rezultata istrage arheološka istraživanja potrebno nastaviti, to prije što je lokalitet vezan uz antičke komunikacije kojima se stanovništvo nastavilo služiti i razvijati ih i kroz srednji vijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.