Čudo u Nagasakiju 1945.: Rastopljena krunica preživjela pogodak atomske bombe

krunica
Foto: hkm.hr

Samo tri dana nakon napada na Hiroshimu, Sjedinjene Američke Države bacile su još jednu nuklearnu bombu, ovoga puta u Nagasaki. Bilo je to 9. kolovoza 1945. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oba bombaška napada ubijeno je između 129 i 226 tisuća ljudi, od čega je barem polovina poginula do kraja prvoga dana.

Korisnik Twittera Charles White objavio je na svom Twitter računu fotografiju rastopljene krunice iz muzeja atomske bombe u Nagasakiju. Objasnio je da je Nagasaki bio središte misijske aktivnosti i dom mnogih “skrivenih kršćana”, čije su se obitelji borile i čuvale vjeru pod progonom i zabranama punih 250 godina, prenosi hkm.hr.

> Veličanstven prizor: Hrvati u Australiji na koljenima molili krunicu usprkos kiši i vjetru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompletan opis ispod krunice glasi: “Ova krunica je pronađena u pepelu kuće koju je pogodila atomska bomba čiji je epicentar bio samo 600 metara od kuće. Kuglice staklene krunice na velikoj su se vrućini rastopile poput karamele. U vrijeme eksplozije, donatorova majka radila je u rođakovoj kući. Tražeći svoju majku sljedeći dan, u pepelu rođakove kuće pronašla je krunicu. Njena majka umrla je u katedrali Urakami. Dugo je čuvala krunicu kao uspomenu na majku prije nego što ju je darovala Gradu Nagasaki na 40. obljetnicu atomskog bombardiranja.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.