Damir Plavšić o napadima Pupovčevih Novosti: ‘Nakon iznesenih laži ministarstvo Blaženke Divjak ograđuje se od vlastite preporuke’

Foto: snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Nakon što Novosti Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca objavile članak “Užitak ubijanja pred djecom” u kojemu su se obrušile na autore i organizatore glazbeno-scenskog spektakla “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku”, za Narod.hr razgovarali smo s jednim od autora same predstave, hrvatskim braniteljem Damirom Plavšićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovčeve Novosti napale braniteljsku predstavu za djecu ‘Bitka za Vukovar’: Ne sviđa im se kako su prikazani četnici

Narod.hr: Možete li nam, za početak, reći nekoliko riječi o samoj predstavi “Bitka za Vukovar“?

Damir Plavšić: Naime, radi se o edukativnom glazbeno-scenskom spektaklu u sklopu kojega imamo projekcije naša tri filma, ceremoniju unosa, blagoslova i dijeljenja plamena “Vukovarskog svjetla“, nastup djece i odraslih članova lokalnih folklornih sastava, promocije dvije knjige o obrani Vukovara i izložbu ratnih fotografija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša predstava jedina u Hrvatskoj ima posebnu suglasnost i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za znanost i obrazovanje u kojima se preporučuje dolazak učenika 7 i 8 razreda osnovne škole i učenika srednjih škola.

Do sada smo izveli 176 predstava u Hrvatskoj i svijetu, pogledalo nas je više od 85.000 gledatelja a u predstavama je sudjelovalo više od 8.000 izvođača (zborovi, folkloraši, orkestri, klape, glumci…)

Kroz naše predstave educiramo gledatelje o gradu Vukovaru prije rata, o gradu Vukovaru tijekom rata i o gradu Vukovaru danas, promičemo oprost, suživot i poštovanje prema Hrvatskim braniteljima koji su tijekom rata bili spremni dati svoj život za slobodu tada još mlade Domovine Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela predstava sa filmovima ima jaku poruku da nikada ne smijemo dozvoliti bilo kakvo nasilje već da moramo koristiti sva sredstva za mirno rješavanje bilo kakvih sukoba. Na kraju svake predstave posebno naglasim da se naš narod ljubavlju prema Domovini i svome narodu borio protiv mržnje koju su u svojim srcima nosili naši neprijatelji te da je upravo ta ljubav i zajedništvo našeg naroda donijela pobjedu u ratu.

Branitelj Damir Plavšić: Silno nas veseli što našu predstavu ‘Bitka za Vukovar’ najviše gledaju djeca

Završavam sa ovim riječima: “Na kraju, poslije svega što ste večeras vidjeli, kao katolici i vjernici moramo oprostiti sve što je napravljeno našem narodu ali nikada ne smijemo zaboraviti“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznošenje neistinitih tvrdnji započela Bojana Genov, podržala ju Rada Borić

Narod.hr: Novosti srpskog narodnog vijeća objavile su članak “Užitak ubijanja pred djecom” u kojemu su se obrušili na Vas i na g. Damira Markuša, autore
glazbeno-scenskog spektakla “Bitka za Vukovar”. Koji je Vaš komentar na ove napade?

Damir Plavšić: Ovaj članak tjednika “Novosti“ već u konstruiranom naslovu: “Užitak ubijanja pred djecom“ i fotomontažom fotografije iz naše video snimke iz Privlake na kojoj su mome suborcu nacrtali „Hitlerove brkove“ a kako bi već sama fotografija izazvala gađenje i mržnju. Navedeni članak tjednika “Novosti“ direktno potiče na mržnju prema Braniteljima i Hrvatskom narodu a iznošenje neargumentiranih, lažnih i klevetničkih tvrdnji ima za cilj diskreditaciju predstave “Bitka za Vukovar“ i pokušaj da se zabrani njeno prikazivanje školskoj djeci i mladima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak je napisan temeljem neargumentiranih i lažnih tvrdnji koje je na svome facebook profilu objavila “Aktivistica i koordinatorica Ženske mreže Hrvatske“, Bojana Genov a odmah joj je podršku dijeljenjem njenog posta dala i Mirjana Mirt te Rada Borić. Novinarka “Novosti“ je bez ikakve provjere ili pokušaja da me kontaktira napisala članak u kojem bez argumenata utvrđuje: “Predstava ima manipulativni, mrzilački karakter. Vrlo doslovno autori projiciraju svoju mržnju u uratku punom neprimjerenih sadržaja, a koji se prikazuje djeci osnovnih škola…“ Uz ostalo smatra neprimjerenim, pa čak i govorom mržnje to što četnike nazivamo: “Prljavim, smrdljivim, bradatim nakazama“ i ‘smradu i orgijanju četničkih hordi’ a o čemu govorimo nakon predstave u kontekstu žena koje su silovale “bradate četničke horde“. Zar bismo našoj djeci trebali lagati pa četnike nazivati, umjesto ‘prljave, smrdljive, bradate nakaze’, “čisti, mirišljavi i uredno obrijani ljepotani” a umjesto ‘smradu i orgijanju četničkih hordi’ trebali bismo pisati o “mirisnim i uredno obrijanim mladićima koji grupno vode ljubav za zarobljenim Hrvaticama”?

Vukovarski branitelj Damir Plavšić predmet istrage DORH-a zbog popisa adresa hrvatskih kafića i restorana

Naša predstava je edukativnog karaktera, u njoj nema govora mržnje, prikazuje se i govori samo istina a posebno govorimo o braniteljima koji su pripadnici Srpske nacionalne manjine koji su zajedno sa Hrvatskim narodom branili Hrvatsku. Na kraju svake predstave osobno pozivam na oprost za sve što su pojedini pripadnici srpske nacionalne manjine napravili našem narodu nakon pada Vukovara.

Što se tiče male djece koja sudjeluju na početku programa, organizatorima šaljemo posebno upozorenje: “- nakon nastupa, djecu trebate odvesti u drugu prostoriju gdje ostaju do kraja projekcije filma jer se zbog ratnih
scena ne preporučuje da ga gledaju malena djeca.”

U pismo koje se pak upućuje ravnateljima škola na kraju piše da:
“Ravnatelji škola moraju zadužiti nastavnike razredne nastave da za odlazak djece na spektakl traže pismenu suglasnost roditelja a temeljem kojih će nastavnici organizirano dovesti djecu na spektakl”

Narod.hr: U svojem komentaru na facebooku pišete da vjerujete kako ćete imati podršku suboraca i prijatelja “u radnjama koje će uskoro biti pokrenute”
protiv Vas i Damira Markuša te protiv predstave “Bitka za Vukovar”.
Očekujete li zbilja da će Ministarstvo i Agencija za odgoj nakon ovog
napadačkog članka poduzeti neke korake protiv ove predstave?

Damir Plavšić: S obzirom da se na upit novinarke tjednika “Novosti“, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje vodi ministrica Blaženka Divjak, ograđuju od vlastite preporuke te da je gospođa Bojana napisala upit Ministarstvu Znanosti i obrazovanja te pritužbu pravobraniteljici za djecu (napisala je na svome facebook profilu), tada možemo očekivati i istrage DORH-a ali i pokušaj da se zabrani ova naša jedina Braniteljska i Domoljubna, edukativna predstava u Hrvatskoj i svijetu.

Narod.hr: Sa spektaklom “Bitka za Vukovar” obišli ste mnoge gradove i mjesta diljem Hrvatske, ali i izvan nje. Kako djeca i mladi reagiraju na predstavu?

Damir Plavšić: Nama su najvažnija djeca i mladi, zbog njih smo režirali predstavu, zbog njih o svome trošku putujemo po Hrvatskoj i svijetu te organiziramo predstave za nula kuna – ulaz na predstavu se nikada ne naplaćuje. Predstavu smo napravili zbog toga što naša djeca o Domovinskom ratu ne znaju gotovo ništa, a ako ne znaju što su sve branitelji prolazili ratujući i svojom krvlju stvarajući slobodnu i neovisnu Hrvatsku, tada djeca ne mogu niti poštovati branitelje, a niti biti na njih ponosni.

Djeca i mladi nakon naše predstave budu oduševljeni našim filmovima, a ja na kraju predstave na pozornicu pozovem sve branitelje iz mjesta u kojem gostujemo kako bi djeca vidjela i upoznala ljude koji su ratujući bili spremni dati svoje mlade živote za ovu prelijepu domovinu Hrvatsku.
Čak je i Bojana Genov ostala u čudu kada je pitala djecu nakon predstave što misle o njoj a oni su joj kazali: “osjećajno su rekli da je bilo lijepo“ (post Bojane Genov facebook).

Ako s našom predstavom uspijemo dodirnuti samo jedno mlado Hrvatsko srce i u njemu probuditi plamen domoljublja tada je sav naš trud uspio jer ja vjerujem da će Hrvatska mladost izgraditi Hrvatsku kakvu smo mi sanjali ratujući devedesetih godina.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [853.09 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.55 MB]

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.